#SalvemDelphi


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 6/feb/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Recordo que no fa gaires anys, durant la Festa de Tardor, a la paradeta del PSC, havíem fet una pancarta amb aquest titular/hashtag que recordava el passat de l'empresa com a Condiesel i Lucas.

Era una època difícil en la qual s'estava negociant l'anterior expedient de regulació d’ocupació (ERO), i amb la qual, desgraciadament, havíem mantingut contactes amb els sindicats i els membres del comitè d’empresa. Aleshores tot el consistori ja va mostrar el seu suport i volem entendre que l’equip de govern va fer el que va poder.

Nosaltres, com altres grups polítics, vàrem fer que se sumés el nom de Delphi (entre d’altres empreses amb situació difícil) a una proposta i elevar-la al Parlament de Catalunya per empènyer el govern de la Generalitat a sumar esforços i preservar, no només els llocs de treball, sinó també el teixit industrial del nostre país.

Ara no podem fer altra cosa que continuar batallant, mantenir contactes amb els principals protagonistes, ajudar a empènyer i a seguir-ne parlant públicament, perquè no quedi en l’oblit. Com a Ajuntament no fa encara tres mesos, vàrem aprovar el 'blindatge' del sòl industrial on està edificada la planta de Delphi. És a dir: que no s’especuli per fer-hi pisos. Com a força política, a banda d’estar contínuament connectats amb els principals afectats (sindicats i treballadors), hem de continuar realitzant totes les iniciatives que siguin possibles, anar tots a l'una.

Dijous, el ple de Consell Comarcal del Vallès Occidental aprovava una moció, per unanimitat, a favor dels treballadors i treballadores, on es demanava que els grups polítics es posicionin al seu costat, i d’ajudar-los en tot el que es pugui. Aquest problema ja no només és de Sant Cugat, també és comarcal i de país.

Si bé la proporció de treballadors de Sant Cugat ja és inferior als que aporta Rubí, Terrassa o Sabadell, continua formant part de la nostra història, del poc teixit productiu manufacturer que tenim. Ara toca unió, una bona coordinació d’àmbit comarcal, englobant diversos ajuntaments del territori, implicant-hi tots els alcaldes i alcaldesses per ajudar a trobar solucions. Creiem que tant sindicats com les treballadores i els treballadors estarien satisfets que els seus representants polítics i les seves institucions públiques es moguin. Després caldrà pensar la responsabilitat que ens pertoca a cadascú.

El mateix dia que va esclatar la notícia, al vespre vàrem tenir ocasió de parlar-ne amb l’alcaldessa de Rubí i altres companys de la comarca i del parlament. A la trobada també hi eren presents membres de la UGT i treballadors. La reunió va ser molt positiva, constructiva, i es va acordar sumar i remar tots en la mateixa direcció per intentar trobar solucions a la planta de Delphi i als seus llocs de treball. És el que ens toca fer, no només solidaritzar-nos, sinó també posar-nos a treballar, explorar les diferents accions i iniciatives, per obtenir entre tots plegats un desenllaç òptim.

També cal reprendre les iniciatives parlamentàries que ens ajudin a pressionar el govern de la Generalitat, al Departament de Treball i a l’empresa consultora, a accelerar un horitzó positiu per salvaguardar els llocs de treball, i que l’empresa matriu vegi que per un procés de deslocalització no pot fer el que vulgui.

Reclamem que hi hagi algun tipus de conseqüència, que s’adaptin mesures per evitar 'fugides' amb traves administratives, i que si s’escau, no tremoli el pols a l’hora de posar sancions o demanar devolucions si hi ha hagut algun tipus de subvenció o de benefici a l’empresa, per part de les administracions. Que es penalitzi en tot el territori els moviments d’aquests grups empresarials, fent i desfent al seu desig econòmic. No pot ser! No hi ha dret que es jugui amb el futur de centenars de famílies.

Un altre fet és el debat que hem de tenir sobre la indústria i el model productiu, la reindustrialització, de com la comarca ha d’afrontar el seu camí, de quin ha de ser el paper de les diferents administracions, de com hem d’afavorir el manteniment del teixit industrial. Hem de recuperar aquell pacte per la indústria de la comarca. Hem de posar les bases d’aquest futur proper, no és tard. Només és voluntat política.

PERE SOLER és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.