Convergència a Sant Cugat discrepa de Toni Comín


  • Comparteix:

assun.reyes

Assun Reyes


Publicat: el 26/feb/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa unes setmanes en aquest mateix mitjà donàvem la benvinguda al nou conseller i li posàvem uns quants deures. El dia 11 va fer la seva primera compareixença. La vam poder seguir amb les seves quatre hores i mitja, rèpliques incloses. Escoltar les rèpliques ens va permetre conèixer la seva proposta més agosarada: deixar sense efecte, a partir del mes d'abril, el conveni que permetia derivar pacients des de la medicina pública a l'Hospital General de Catalunya i a la Clínica del Vallès.

No ho va dir al primer bloc, sinó contestant la súplica de concreció per part d'una representant de l'oposició. En aquest moment l'Hospital Parc Taulí de Sabadell genera la quasi totalitat de derivacions cap a aquests dos hospitals. I ho fa perquè amb la dotació actual no donava a l'abast i algú va decidir que la solució passava per permetre que aquests dos centres fessin negoci a costa de les arques públiques. Després farem una valoració més global de la compareixença, però si ens aturem en aquest punt creiem que, un cop més, i tal com han anat manifestant posteriorment associacions i centres sanitaris, es va posar el carro davant dels bous.

Hagués estat desitjable que el senyor Comín digués com pensava donar sortida 'pública' al que fins ara s’havia delegat a la sanitat privada. Quins serveis pensava reforçar, de quina forma, amb quina dotació... Però no, es va limitar a llençar un objectiu populista de forma irresponsable i a resultes de sentir-se increpat per la poca concreció d’un discurs massa líquid. Per si no estàvem prou decebudes, llegim sorpreses a Cugat.cat que la secció local de Convergència expressa el seu malestar per aquestes febles intencions del conseller. No entenem a què obeeix aquest posicionament. S’argumenta una pèrdua de qualitat assistencial, incomoditats per als veïns i veïnes, i possible reducció de plantilla. La ciutadania de Sant Cugat, des de l'assistència pública, només utilitza esporàdicament l'Hospital General per algun tractament oncològic. No sabem exactament quin volum de persones afectaria, perquè forma part de l'opacitat amb què s’envolten aquestes derivacions, però quasi és anecdòtic. En tot cas, el tractament es faria al centre públic de referència que ens correspon, l'Hospital Mútua de Terrassa, dotat convenientment per assumir aquesta petita part de tractament que fins ara, no sabem sota quins criteris, derivava. El global de l'assistència sanitària pública no patiria, doncs, variacions.

Podria ser que si es perdés un volum important d’activitat, la generada per Parc Taulí i s’hagués d’ajustar la plantilla. Podria ser, però és un tema que ha de resoldre com a empresa privada l’Hospital General de Catalunya, empresa que, per cert, té uns comptes i unes entitats financeres darrere bastant foscos. Tant l'Ajuntament com el departament han de vetllar per una qualitat assistencial òptima. I tal com es va manifestar al conseller no s’ha de permetre que formin part del SISCAT les entitats amb ànim de lucre, entre les quals hi ha sense cap dubte l'Hospital General de Catalunya.

A aquestes mateixes declaracions anuncien posar sobre la taula la vella reivindicació de l'hospital Vicente Ferrer que ha de donar cobertura 'lleugera' a Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat. No estaria de més que abans de ficar-nos en aquest nou projecte que suposaria, sobretot, un guany en comoditat de proximitat, es retornés les plantilles dels hospitals i dels equips de primària a la situació en què es trobaven al 2010 i que s’utilitzessin al 100% els llits i els quiròfans dels hospitals de referènciaHospital de Terrassa i Hospital Mútua de Terrassa.

Pel que fa al gruix de la compareixença, es van fer evidents les diferencies amb l'anterior conseller, el nostre sempre benvolgut Boi Ruiz, però amb un cert aire pamfletari simpàtic, populista, que no ens fa ser gaire optimistes. Res voldríem més que anar errats! Comín va dedicar un 15% del discurs inicial als 'condicionants socials de la salut', tema que en aquest moment no es pot obviar però que requereix alguna cosa més que citar-lo.

I ja per acabar, dir que en aquesta primera compareixença es va posar sobre la taula les contradiccions tant al discurs ideològic com a la posada en pràctica dels seus compromisos.

ÀSSUN REYES és coordinadora local d'ICV



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.