Els Països Catalans ja tenen data oficial a Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 15/abr/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Em sembla molt positiva la proposta de Convergència al ple de l'Ajuntament de Sant Cugat, per tal que la diada de Sant Joan tingui el reconeixement oficial com a Festa Nacional dels Països Catalans. La Diada ja existia des de feia anys, però li mancava el suport institucional. L'intent espanyol d'esquarterar la nació catalana dificulta força la connexió entre els diferents territoris de casa nostra i ha estat gràcies a la tasca formidable de les entitats culturals que s'ha aconseguit mantenir la flama enmig de la foscor imposada per Madrid. L'Estat ha posat tota mena de fronteres administratives entre el Principat, el País Valencià, les Illes i la Franja, a fi de neutralitzar els lligams entre aquests territoris, començant per la llengua.

Per això té tant de valor l'arribada de la Flama del Canigó, que se celebra per Sant Joan, gràcies a la iniciativa d'un català del nord, ara fa més de seixanta anys, ja que constitueix un element simbòlic de cohesió concentrat en un mateix dia als Països Catalans. Som contemporanis d'una etapa política que tindrà una transcendència enorme en la nostra història, l'etapa que acull el pas meravellós que suposa passar de ser una nació captiva a ser una nació lliure, i té molt de sentit que, com diu Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, la moció presentada vulgui “visualitzar la Flama del Canigó i el seu simbolisme, sobretot en el moment que viu el país”. D'això precisament es tracta.

És ben eloqüent que aquells que, des de Barcelona o des de Madrid, ens diuen que Catalunya vol aixecar fronteres, siguin els mateixos que no han deixat mai de construir-ne de ben elevades per interferir en la relació interna dels Països Catalans. Fins i tot van arribar a tallar l'intercanvi televisiu. En el nostre sintonitzador hi han d'aparèixer canals espanyols d'arrels totalitàries, però de cap manera podien fer-ho els canals de les Illes o del País Valencià. L'anterior govern balear va arribar a l'extrem d'impedir que les pel·lícules estrangeres doblades al català per TV3 es poguessin veure per l'emissora pública local. Talment com si Alemanya, adduint que l'austríac no és alemany, tanqués la porta a emissions procedents d'Àustria. El cas encara era més esperpèntic, perquè, amb l'excusa que no hi havia pressupost, projectaven les pel·lícules en versió espanyola. I és que, en realitat, tot plegat era una maniobra per esborrar el català de la petita pantalla i consolidar la substitució lingüística i la consegüent espanyolització d'aquella societat. Pel que fa al Principat, com dèiem, el procés d'independència és irreversible, i ha estat una molt bona decisió que la Festa Nacional dels Països Catalans tingui caràcter oficial a Sant Cugat.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.