Blanquegem... les institucions!


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 22/abr/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa unes setmanes que cada dia es destapa un cas més en els 'papers de Panamà'. Grans empresaris i especuladors, propietaris de fortunes, ministres, caps d'estat, polítics en general...

Aquestes noticies no fan més que augmentar el descrèdit de la ciutadania i, evidentment, la solució no és no informar, com algú s'ha atrevit a suggerir, sinó establir més mecanismes de control. No només cal tenir un comportament ètic i impecable, ara cal demostrar-ho.

Ja no s'hi val sortir amb arguments de 'són una minoria, conec molts polítics que ho fan bé'... Els polítics que ho fem bé ho hem de demostrar, complint amb allò amb què ens comprometem, fent exercicis de transparència i compromís, tants com faci falta.

Però la corrupció i el frau no només tenen conseqüència en el descrèdit de la política. Els paradisos fiscals, per exemple, provoquen disfuncions a nivell global i a nivell local. Amb impostos mínims, l'elusió fiscal de les grans empreses mitjançant els paradisos fiscals suposa una discriminació econòmica per a petites i mitjanes empreses que no poden i/o no volen fer-ne ús. L'elusió fiscal a través dels paradisos fiscals també fa minvar la recaptació pública, pel qual és més difícil finançar la despesa de serveis socials. Per la seva opacitat, els paradisos fiscals faciliten el blanqueig de capitals, la corrupció, el finançament del crim organitzat, de màfies i de grups terroristes, l'encobriment de tràfic d'armes i altres activitats contràries als drets humans i al bé comú.

És per això que és important que l'Ajuntament de Sant Cugat, com la resta d'institucions, donin exemple comprometent-se a fer els passos necessaris per assegurar que els concursos públics afavoreixin les empreses que tenen conductes fiscals responsables, en detriment de les empreses que utilitzen els paradisos fiscals per fer frau.

Es tracta de publicar les dades de les empreses amb qui es treballa i evitar o dificultar la contractació d'empreses privades per prestar serveis públics que tinguin la seu social en paradisos fiscal o societats que formin part de la matriu industrial domiciliada en paradisos fiscals.

No és una qüestió solament de corrupció i política ètica, és una qüestió de justícia global.

RAMON GUTIÉRREZ és regidor d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.