Nosaltres sí que creiem en les entitats veïnals


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 7/mai/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El més important per a una societat madura és reconèixer i potenciar l'empoderament de la societat, de la nostra ciutadania. És evident que les entitats són aquest canal necessari per fer fruir aquest anhel de participació ciutadana lluny d'individualitats.

Participar en una entitat significa compartir, significa entomar un projecte col·lectiu i voler portar-ho a bon port. Per això les entitats veïnals signifiquen aquest embrió d'ideologies diferenciades, de veure les coses de manera diversa, però units en un bé comú, preservar o millorar l'entorn més immediat, és a dir, el barri.

Sovint es posa en qüestió si les entitats o associacions veïnals són representatives o no, i tan sols es quantifica pel seu volum i no per la seva qualitat. Hem pogut constatar que governs locals de diferents colors i segons l'època se les prenien més o menys seriosament o les rebutjaven com a interlocució si no els interessava o no eren de la 'seva corda'.

És evident que generalitzar no és bo, però nosaltres creiem i partim de la base que aquestes entitats són vàlides per dur a terme una defensa del territori més proper, és més, creiem que des de les administracions se les ha d'esperonar a seguir participant, no amb un mer clientelisme aconseguit a través de subvencions per a festes i festivals, sinó escoltant-les i prenent-les seriosament com la veu de la ciutat. A vegades es tendeix a fer més cas a les individualitats o col·lectius no organitzats, però que els uneix un conflicte puntual, que no pas la mateixa entitat veïnal del mateix lloc.

Creiem que aquesta representació ciutadana de les entitats veïnals no pot viure aïllada de la resta dels sectors i han de poder participar de la presa de decisions de la ciutat respecte als equipaments i serveis de cultura, d'esports, socials, educatius, seguretat, etc, i la manera de fer-ho és a través dels òrgans de participació dels quals ens hem dotat. Aquests òrgans no poden viure d'esquenes als veïns i les veïnes, que moltes vegades suporten i aguanten l'activitat de l'espai públic i del seu entorn, en alguns ja hi són, en d'altres ni se'ls espera.

Per això cal lligar la plena participació de la ciutat amb la realitat del carrer i amb les persones que hi conviuen diàriament organitzades, les associacions veïnals. D'aquesta manera s'aconseguiria la màxima representació de la ciutadania en tots els òrgans de participació. Per fer-ho, però, caldrà la modificació de la reglamentació posada sobre la taula, caldrà que els partits del consistori ens ho creiem, caldrà que hi donem plena entrada i ens prenem seriosament les entitats veïnals com les vertaderes antenes del municipi.

Ara bé, també cal que amb tots els consells de participació que tenim (i els que es constituiran) es millorin les bases i maneres de realitzar aquesta elecció, unificar els criteris de funcionament, reglaments i d'altres qüestions més de detall.

Per tot plegat, i des del coneixement, els socialistes hem plantejat una proposta per a la potenciació de la participació de les associacions de veïns als consells i òrgans de participació existents a l'Ajuntament, creiem que quan interessa es potencia la participació, i no sempre és així. En la mesura que aquestes entitats acabin sent més resolutives, més cos prendran, més se les farà seves la mateixa ciutadania, i més n'aprendran, s'empoderaran més, i a la mateixa administració li servirà de base com a interlocució vàlida.

Pere Soler és el portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.