Que no m'hi comptin


  • Comparteix:

nuria.gibert

Núria Gibert


Publicat: el 11/mai/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dilluns va ser el Dia d'Europa (que estrany que tot necessita un dia). Com és habitual des de fa uns anys, l'Ajuntament va organitzar un acte de commemoració de tan arrelada data. Admeto que percebo un recel incomprensible a desempallegar-se definitivament de la dolça promesa d' Europa. Puc comprendre que durant dècades alçar la vista més enllà d'allò que ha estat l'Estat espanyol i les seves institucions constituïa un miratge suculent, però seguir anomenant-se europeista, amb el que significa avui la UE, és incomprensible.

La realitat s'assembla bastant al fet que la UE va néixer d'un acord comercial de postguerra, després es va adaptar al model metropolità de globalització neoliberal i avui és una institució de legitimació de l'hegemonia capitalista. Configura la pugna mundial pels recursos. Fa polítiques migratòries inhumanes i racistes, polítiques econòmiques desastroses basades en l'austericidi i fets com l'acord de la vergonya amb Turquia o el cas del TTIP, que s'ha cuit a les fosques i que tindrà efectes directes sobres les nostres vides en àmbits de drets laborals, drets col·lectius o salut. O la ignomínia que veiem als camps de refugiats, o al mar, cada dia per la televisió, per si sou més d'imatges.

Potser no anar a l'acte en qüestió com vam fer els regidors de la CUP no canviarà la UE avui, però almenys servirà per remoure consciències i a anar decidint quina és l'Europa que volem. La del pobles i els treballadors o la de les elits econòmiques i extractives.

A Sant Cugat, que tot el consistori va mostrar tanta solidaritat amb la crisi dels refugiats, hauria estat bé un gest més enllà de les atrotinades i una mica ja setinades paraules, de solidaritat . Hagués sigut admirable un gest de debò, un gest més enllà del 'calen gestos'. Sense pretensions, però amb la responsabilitat de qui està fent allò que creu. Els proposàvem no celebrar el Dia d'Europa, perquè no trobem avui res d'Europa que sigui per a fer una celebració. Però, en canvi, creiem que val la pena que els municipis que se solidaritzen amb les víctimes mostrin el seu rebuig ni que sigui simbòlic amb les causes. Que les ciutats i els pobles facin pinya i girin l'esquena a aquesta Europa cruel i desmarxada.

I encara hagués pogut ser millor no celebrar el dia d'Europa i dedicar el cost d'aquest acte als refugiats a la frontera amb Lesbos. Això sí que hauria estat digne de ser celebrat.

Mirin, en aquesta Europa que espanta i afligeix, que parla en nom de tots, si de cas que no ens hi comptin. Que no ens representa.

P.D. Visca l'Europa dels pobles i els treballadors.

NÚRIA GIBERT és portaveu de la CUP-PC





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.