Una flor el 4 de juny no fa estiu!

Oriol Cisteró

Oriol Cisteró


Publicat: el 16/jun/16
Opinió| Columnes

Dilluns vinent el ple de l'Ajuntament sumarà, de forma oficial, el municipi a la celebració del 4 de juny com a Dia de l'Associacionisme Cultural de Catalunya. Una proposta que parteix de la iniciativa de CDC.

Tot molt correcte i no podem sinó estar-hi d’acord perquè el teixit associatiu i especialment el de caràcter cultural és el cor de Sant Cugat. Parlem de totes les persones que de forma voluntària ofereixen el seu temps i els seus coneixements a unes entitats que mantenen la vida del nostre municipi més enllà dels eixos comercials.

Ara bé, si revisem l’hemeroteca més recent no ens costarà gens trobar notícies on es denuncien males maneres per part del Govern de CDC en el tracte cap a les entitats. ‘Maneres’ que es concreten en la dilació temporal de la resposta a la concessió de permisos, dificultat d’interlocució, ús de canals que no són els oficials, canvi d’espais per a activitats a darrera hora, etc.

Alguns pensareu ue aquests fets poden passar; vull dir que podríem arribar a la conclusió que són fruit de motius de força major. O no... Si busquem més intensament, trobarem històriques reclamacions del teixit associatiu, com la de disposar d’un hotel d’entitats, en definitiva apostar per cedir un espai municipal per tal que les entitats disposin de locals on preparar les seves activitats. En aquest sentit, sobre la taula hi ha hagut peticions formals que l’espai fos per exemple Villa Felisa o Can Quitèria.

Però l’equip de govern, mostrant el seu grau de respecte envers el diàleg amb les entitats, es va permetre el luxe d’anunciar en roda de premsa i per sorpresa de tothom, per exemple, que destinaria Villa Felisa al Museu de les Matemàtiques. I, un any després i sense despentinar-se, va oblidar la proposta i la va cedir (en part) a l’Ateneu, que certament necessitava una alternativa urgent a la seva seu de la plaça de Pep Ventura.

Tres quarts del mateix passa amb Can Quitèria, que si res no canvia, es transformarà en el Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil, mentre les peticions de les entitats se les endú el vent. Així doncs, endavant amb la celebració del 4 de juny, però el que les associacions demanen és respecte i respostes a les seves necessitats.

N’obtindran d’ara en endavant o serà cosa d’un dia a l’any?

Oriol Cisteró és president d’ERC Sant Cugat