La sala de concerts i la biblioteca central urbana, més a prop

Èric Gómez

Èric Gómez


Publicat: el 15/set/16
Opinió| Columnes

La manca d'equipaments juvenils a la ciutat és una evidència que respon a més de 12 anys de polítiques de joventut inexistents i d'incompliments reiterats d'un pla d'equipaments que ha quedat obsolet. De fet, des de la primera majoria absoluta de CiU a la ciutat, les polítiques de joventut han respost a una improvisació constant, quan no han esdevingut el més barroer boicoteig a iniciatives impulsades per entitats de la ciutat. Parlo del Pacte per la Nit, fruit del consens, però també de les constants decisions arbitraries per al desenvolupament d'activitats a l'espai públic. Alhora, des de l'any 2010 en què a cop de majoria absoluta, i sense el suport de les esquerres de la ciutat, CiU aprovava el pla d'equipaments 2008-2018, els incompliments han estat constants. L'exemple més flagrant és l'estafa al jovent santcugatenc amb una sala de concerts que havia de ser pública i que ha esdevingut una discoteca més de Can Solà.

Tanmateix, amb la pèrdua de la majoria absoluta de Convergència i en el marc de l'acord pressupostari entre el grup municipal d'ERC-MES i el govern municipal, les JERC veiem l'oportunitat de forçar el govern municipal per tal que la ciutat compti amb una sala de concerts pública i una veritable biblioteca central urbana. En paral·lel, és clar, caldrà fer una profunda revisió del pla d'equipaments i redimensionar-lo a les actuals necessitats de la ciutat. Creiem que si bé és cert que, per tal que a Sant Cugat es desenvolupin autèntiques polítiques de joventut, cal un canvi de govern, un govern que tingui la perspectiva jove que una ciutat com la nostra necessita, el canvi de majories al consistori és l'oportunitat per forçar Convergència a pensar en el jovent.

En aquest sentit, l'acord pressupostari signat dóna resposta a la reivindicació història del jovent, les entitats i els grups de música santcugatencs i preveu l'estudi per a la construcció d'una sala polivalent que compti amb bucs d'assaig i compleixi amb totes les condicions tècniques i d'insonorització per a realitzar-hi concerts. Es tracta d'un equipament que volem cèntric, l'espai idoni seria en el marc de l'eix cultural de pla del Vinyet, al qual podríem donar un ús òptim acollint tota mena d'activitats lúdico-culturals organitzades pel teixit associatiu santcugatenc o, fins i tot, fires i congressos.

També, en el marc els acords assolits per ERC-MES a proposta de les JERC, el ple municipal del mes de juliol va aprovar la modificació del PGM a l'àmbit del Parc Ramon Barnils per tal d'ubicar-hi la nova Biblioteca Central Urbana, just a la cantonada entre la Rambla del Celler i el carrer de Ferran Romeu. Un equipament que tindrà uns 4.200 metres quadrats i que ha d'estar acabat l'any 2019. Aquest equipament ha de donar resposta a la demanda latent tant a nivell bibliogràfic com d'espai a la ciutat però, alhora, amb una gestió, uns horaris i una adequació convenients hauria de permetre resoldre la manca d'aules d'estudi a la ciutat, especialment en període d'exàmens.

Durant els propers mesos el Grup Municipal d'ERC-MES i les JERC estarem amatents per tal que Convergència compleixi amb els acords assolits i la ciutat compti aviat amb aquests nous equipaments. El model de gestió i l'ús efectiu que acabin tenint correspondrà, molt probablement, a futurs governs de la ciutat.

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES