Llistes obertes? D'entrada no, gràcies


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 27/set/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En aquesta època en què vivim, d'eleccions i campanyes electorals quasi permanents, amb la seva conseqüent abstenció i laments més o menys sincers per part dels polítics a l'hora de valorar-la, és habitual sentir a parlar de la necessitat d'adoptar un sistema electoral amb llistes obertes. Així, per resoldre la sempre massa alta abstenció, la desafecció generalitzada cap a la política, la manca de transparència o la corrupció, les llistes obertes i/o desbloquejades -aquelles on els electors poden ordenar els candidats com creguin pertinent o escollir candidats de diferents llistes- es presenten sovint com la solució a tots els problemes.

Més enllà que països amb aquest sistema no solucionin el problema de l'abstenció (a les darreres eleccions generals a Suïssa tan sols va participar el 42,5% i a Finlàndia la participació és la mateixa que a les eleccions a l'Estat Espanyol) les llistes obertes podrien tenir conseqüències força negatives, encara que l'objectiu amb què es proposin sigui fomentar la proximitat entre els votants i les persones que els han de representar.

Per què? Doncs perquè en la forta competència que es generarà entre els diversos candidats d'un mateix partit, qui tingui més recursos per pagar-se la campanya serà més conegut pels ciutadans i tindrà avantatge. Perquè correm el perill que les cares maques o populars tinguin -encara més- pes i el personalisme creixi en detriment de les idees. Perquè és més que probable que augmentin els favors personals per tal d'aconseguir més suport que els demés candidats, fomentant el comportament clientelar i les pràctiques corruptes. En l'afany per ser reconeguts i ben valorats pels que els han d'escollir, els candidats poden caure fàcilment en la temptació de no prendre decisions polèmiques o poc populars, encara que siguin necessàries.

Al darrer baròmetre del CEO, un 48,6% dels enquestats deien tenir poc interès o gens en la política, i el coneixement dels representants polítics, més enllà d'uns pocs més rellevants, era francament baix. Poc interès i poc coneixement, en un sistema que implicaria més informació i complexitat, no tan sols podria no ser la solució, sinó que podria anar en contra de la participació, especialment de la població amb un menor nivell educatiu.

IGNASI BEA és regidor de la CUP-PC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.