Una 'pijadeta'


  • Comparteix:

nuria.gibert

Núria Gibert


Publicat: el 1/nov/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa unes setmanes Sant Cugat va tenir els seus 15 minuts de fama arran d'uns vistosos minisemàfors instal·lats a peu de terra en un dels passos de vianants més concorreguts, el dels Quatre Cantons. La cosa ha costat uns quants milers d'euros i els responsables de la seva instal·lació n'argumentaven la seva idoneïtat a l'hora d'evitar accidents, especialment entre aquells vianants més despistats que usen el mòbil mentre caminen pel carrer.

El que resumeix millor el pensament generalitzat sobre l'assumpte, que omplia de riures sorneguers els presentadors, és el que expressava una veïna a les càmeres de TV3: 'Em sembla una 'pijada', la veritat'.

El tema seria innocu si no formés part d'una ideologia dominant, que com gota malaia ha anat subvertint l'espai de totes per l'espai intel·ligent. Els primers a instal·lar semàfors, els primers a tenir carrers que et diuen si hi ha aparcament. Els primers a tenir més càmeres de videovigilància que la catifa vermella dels Oscars.

Mentrestant, oblidem que també som els primers en desigualtat, els primers a expulsar les classes populars, la gent comú. Els primers a fer veure que no hi ha conflicte social, si no es veu, si l'herba és ben verda i els leds de Nadal són ben vistosos.

Em preocupa la tutela persistent en l'espai públic o el que en Delgado reivindica lúcidament com 'el carrer de tota la vida', aquell espai on tàcitament, des de sempre dels sempres, tots l'hem compartit i ens n'hem coresponsabilitzat. Hem fet les nostres normes de la vida en comú. Normativitzar fins l'absurd allò que no ho necessita ens idiotitza. Ens fa més menys propietaris d'allò que sempre ha estat de tots. És senzill: que el nen aprengui on i com pot jugar a pilota sense molestar, no prohibim jugar a pilota. Deixem de gastar fortunes de tots els santcugatencs en gespa com si fóssim Escòcia i intentem que tots els santcugatencs puguin viure a la seva ciutat i no hagin d'anar a Rubí, Cerdanyola o a Escòcia.

La mala cosa és que, en el cas que ens ocupa, no crec que salvi vides (tothom ha de saber que el que ha de fer sempre i sense excepció és mirar si vénen cotxes), ni serveixi de norma (només n'hi ha un lloc, impossible crear hàbit). El que sí que ha fet, però, és fer-nos sortir els colors a un bon munt de gent que estem fartes de veure com aquest govern està impacient per ser sempre el més modern, el més 'smart', el més 'cool' i molt sovint, també, el més frívol. I l final, tot plegat, el que fa és vergonyeta, tanta pijadeta i tanta injustícia.

NÚRIA GIBERT és portaveu de la CUP-PC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.