Una Mostra de Teatre amb molt de nivell


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 18/nov/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa 23 anys que se celebra la Mostra de Teatre de Valldoreix, organitzada pel Grup de Teatre Espiral, en què diferents companyies representen els seus espectacles entre els mesos d'octubre i novembre. Enguany, però, s'han superat i seria injust escatimar elogis, ja que ha estat esplèndida.

Va començar amb 'Diàlegs de minyones', dos monòlegs basats en textos de Mercè Rodoreda i Santiago Rusiñol a càrrec de Marta Uxan realment deliciosos -és un goig veure els diversos registres que té aquesta actriu-, i va seguir amb 'El príncipe azul', una obra de l'argentí Eugenio Griffero que narra la història d'amor entre dos homes que, complint una promesa que es van fer en l'adolescència, es retroben cinquanta anys després en la mateixa platja on es van estimar. No hi apareix ningú més, només dos grans actors en escena: Xavier Tor i Manuel Solas. La seva interpretació va ser un regal per a l'espectador. També ho va ser el treball de Jaume Pla a 'Abans que pugi el teló', però el lector em permetrà que, tractant-se d'una obra d'un servidor, no faci cap comentari llevat de dir que va ser una funció a benefici de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Vallès Occidental.

El quart muntatge fou 'Lampedusa', del britànic Anders Lustgarten, amb traducció de Marta Bou Noet i direcció d'Eloi Falguera, que aborda el drama humà dels milers de refugiats desesperats que travessen la Mediterrània fugint de la guerra de Síria, del terror i de la fam, i que en molts casos no aconsegueixen arribar a Europa perquè perden la vida pel camí engolits pel mar. Recordem, en aquest sentit, el naufragi, l'any passat, que va causar la mort d'unes vuit-centes o nou-centes persones -les xifres no són clares- a noranta milles de l'illa de Lampedusa. L'obra parla d'això, i va ser un plaer veure com omplia l'escenari aquest formidable actor que és Francesc Falguera.

Finalment, com a cloenda, es va representar 'La ratera', d'Agatha Christie. Aquesta obra, que es va estrenar a Anglaterra el 1952 amb l'actor Richard Attenborough com a protagonista, i que des d'aleshores, amb diferents repartiments, no s'ha deixat de representar mai, és una història policíaca de vuit personatges que el mal temps aïlla en un hostal i entre els quals hi ha un assassí. S'ha representat a tot el món i en totes les llengües, i, en aquest cas, cal felicitar Trini Escrihuela, tant per les solucions escèniques aportades com per la direcció d'actors: Anna Pou, Jordi Romeu, Fredi Oriol, Rafa Usero, Carme Ballesteros, Isabel Valbuena, Marta Mundo i Francesc Carol. La Mostra, a més, es va tancar amb una bona notícia, i és que les autoritats locals van anunciar la remodelació de la Nau de Cultura per tal que Valldoreix compti amb una sala que estigui a l'alçada del municipi. Això significa millors condicions de treball per a les companyies i més confortabilitat per al públic. Gràcies, Espiral, i gràcies, Valldoreix.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.