'Teatro, y no del bueno'


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 24/gen/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Potser al final Mourinho tindrà raó i a Catalunya es fa massa teatre. Almenys, després d'assistir al ple d'ahir, algú podria arribar a aquesta conclusió. I és que ahir el PP, Cs i Societat Civil Catalana - 'el hambre y las ganas de comer', que dirien en castellà- ens van obsequiar amb una sessió de teatre al ple del mes de gener. Força dolentota, per cert.

Molt legítimament, els dos partits presenten una moció de suport a SCC pels fets de desembre passat a la carpa que havien muntat a la UAB, i també molt legítimament ERC presenta una moció alternativa en defensa de la llibertat d'expressió i de rebuig a les ideologies totalitàries a la UAB. I la gent de SCC, que tindran moltes virtuts però el contacte amb la realitat real no n'és una d'elles, ha decidit que els durà a la fiscalia per incitació a l'odi. Comença el debat i els amics de Societat Catalana aixequen cartells contra la moció alternativa. Hi tenen tot el dret, cap problema. I quan comença a parlar el regidor d'ERC l'increpen de manera continuada, impedint que faci la seva exposició amb normalitat. Interpreto que no han llegit la moció perquè es queixen del fet que ERC els hagi acusat de feixistes, cosa que no es diu en tot el text i penso que, una de dos, o tenen una greu i alarmant deficiència de comprensió lectora en català o simplement no han dedicat ni dos minuts a llegir la moció. Per entendre una mica millor la percepció de les coses que té el grup, cal saber que SCC de Sant Cugat ha condemnat recentment el 'fanatisme insurreccional' de l'alcaldessa.

Quan em toca intervenir, la gent de SCC es torna a exaltar al recordar-los una veritat incòmoda: els vincles amb grups d'extrema dreta de l'associació des de la seva gestació. Fan que 'no' amb el cap quan expliquem fets objectius, com el fet que a la presentació de Societat Civil Catalana hi assisteixen membres de la Fundación Francisco Franco, dels amics dels neonazis d'Alba Daurada a l'estat -l'MSR- o de la racista Plataforma per Catalunya. També fan que 'no' amb el cap quan explico que el seu primer president va assistir fa tres anys a un acte d'homenatge al cop d'estat del 18 de juliol de 1936. Com dic al ple, no crec que Societat Civil Catalana sigui una entitat feixista, però que té vincles evidents amb el feixisme de casa nostra és quelcom objectiu i àmpliament provat. M'increpen, i es queden curts cridant-me 'socialista' pel simple fet de recordar veritats que no els agrada sentir*.

La història ens ha ensenyat, entre moltes altres coses, que si no se'l combat el feixisme es fa fort. I el que un dia són unes desenes de persones en una cerveseria de Munic, acaba a les dutxes d'Auschwitz. I que el que un dia són quatre joves eixelebrats passejant-se amb camisa blava, acaba amb centenars de milers de persones sobrevivint a les platges d'Argelers.

Pots no ser feixista, però si els nazis o els que onegen banderes franquistes i canten consignes tronades se senten còmodes als teus actes, tens un problema important. Pots no ser feixista, però si dones aixopluc a certs grups, acabes esdevenint-ne còmplice.

*Per saber més de Societat Civil Catalana: 'Desmuntant Societat Civil Catalana', de Jordi Borràs

IGNASI BEA és regidor de la CUP-PC




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.