És neutre l'espai públic?


  • Comparteix:

carmela.fortuny

Carmela Fortuny


Publicat: el 30/gen/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El grup municipal de Ciutadans ha manifestat en els darrers dies la seva satisfacció per les resolucions d'una jutgessa que interpreta que fer onejar una bandera estelada en una plaça o espai públic no s'ajusta a la legalitat vigent. El grup municipal de Ciutadans justifica la seva satisfacció i argumenta que en l'espai públic s'ha de respectar la neutralitat (cal deduir que es refereixen a la neutralitat política).

Però són els espais públics realment neutres? A l'Ajuntament hi ha una comissió de nomenclàtor, on hi són representades totes les forces polítiques, que decideix els noms dels carrers, places i espais públics. És neutre, per exemple, que aquesta comissió decidís posar el nom d'avinguda Lluís Companys a l'antic carrer Alfonso Sala, Compte d'Egara? És neutre penjar una gran bandera de l'Arc de Sant Martí, a l'edifici de l'Ajuntament, el Dia Internacional de l'Orgull LGBT?

És obvi que la resposta a aquestes preguntes és no. No és neutre. Canviar el nom del carrer Alfonso Sala va ser una decisió d'alt contingut polític, i penjar una bandera de l'Arc de Sant Martí a l'Ajuntament és altament reivindicatiu.

En definitiva, l'espai públic, lluny de ser neutre, reflecteix el sentir majoritari de la ciutadania. Amb el pas del temps, els sentiments col·lectius majoritaris es modifiquen i canvien. Penjar un símbol a l'espai públic per donar suport al col·lectiu LGBT hagués estat impossible l'any 1932.

Fa 10 anys hagués estat impossible veure una bandera estelada penjada per l'Ajuntament en qualsevol espai públic de la ciutat. Ara, al 2017, una àmplia majoria dels representants polítics de la ciutadania al ple municipal ha decidit que Sant Cugat és un municipi que està a favor de la independència.

En conclusió, l'espai públic el gestionen les administracions públiques i aquestes l'adeqüen al sentir majoritari de la població. És en aquest sentit que ha de ser perfectament normal que onegi la bandera estelada a la plaça d’Octavià o a qualsevol altre espai públic de la ciutat.

És perfectament lògic que això no agradi als membres de Ciutadans i que vulguin retirar l’estelada de Sant Cugat. Per fer-ho han d'aconseguir una cosa ben senzilla, una majoria contrària a l'estelada en el ple municipal. Si ho aconsegueixen, de ben segur que no hi haurà cap estelada a la ciutat. Se'n diu democràcia. La resta és imposició, encara que ho digui una jutgessa.

CARMELA FORTUNY és tinenta d'alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.