Racisme al tren i al carrer


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 3/feb/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El racisme, com el feixisme, és una de les xacres de la humanitat. De fet, racisme i feixisme són pràcticament una mateixa cosa, perquè tots dos s'inflen inferioritzant un col·lectiu o una col·lectivitat sencera. Parteixen del principi que hi ha 'races', cultures, llengües o nacions superiors i 'races', cultures, llengües o nacions inferiors. Els primers, els qui es declaren superiors, haurien vingut a aquest món a manar i a dirigir la vida dels segons, mentre que aquests últims haurien vingut a obeir i a mostrar-se submisos amb l'autoritat dels primers.

Recentment n'hem tingut una mostra força il·lustrativa protagonitzada per uns nois d'entre 11 i 13 anys, del Col·legi Viaró de Sant Cugat, a l'interior d'un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat de la línia del Vallès. Aquests nois van pujar al tren a l'estació de Sant Joan, i en veure-hi asseguda una noia d'origen indi la van vexar amb insults i comentaris racistes com aquests: 'Putos negres de merda, mireu aquesta que hi ha aquí. Mireu aquesta índia, són tots uns fastigosos: els xinesos, els moros, els negres, els indis... Són de classe molt inferior a la nostra; els blancs som els millors'.

Realment repugnant. Però tenint en compte que la franja d'edat d'11 a 13 anys és una etapa de la vida humana que bascula entre la infantesa escolar i l'adolescència, i tenint en compte també que l'individu està encara en una fase de formació psicosocial de la seva identitat i de preparació per ingressar en el món dels adults, és obvi que l'entorn familiar, especialment la figura del pare i de la mare, hi juga un paper determinant. No vull pensar, per tant, quina mena de comentaris deuen sentir a casa seva aquests nois amb relació a les persones d'orígens estigmatitzats com el de la seva víctima.

És exactament el mateix racisme que ha denunciat la regidora de l'Ajuntament de Badalona, Fàtima Taleb, per part de persones, en aquest cas adultes, que des de fa un any i mig la insulten i li llancen escopinades pel carrer pel seu origen musulmà. Ella, però, no s'arronsa i denuncia els fets. I, ves per on, la resposta que rep del diputat badaloní Xavier García Albiol, en comptes de ser de suport, és que la denúncia de la senyora Taleb és senzillament 'una bona excusa per tapar la seva incompetència'. Home, no és que sorprengui la baixesa moral d'aquesta resposta, venint d'un polític tan sinistre com García Albiol, que en companyia d'Alícia Sánchez Camacho i del PP es va dedicar a fomentar l'odi en aquella ciutat repartint pamflets amb la frase 'no volem romanesos' i demanant una majoria suficient a les eleccions per 'poder seguir netejant Badalona', però és trist que no tingui escrúpols a l'hora d'evidenciar una ideologia tan profundament reaccionària i involucionista. És un comportament que explica quins són els referents polítics que el racisme pot trobar per fonamentar o emparar la seva existència.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.