Centenars de contenidors cremats a Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 24/feb/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Se'm fa molt difícil d'entendre, francament, que els Mossos d'Esquadra siguin totalment incapaços d'identificar i detenir l'autor o els autors materials dels incendis provocats en centenars de contenidors de Sant Cugat, tant a la ciutat com als districtes del municipi. Només la indolència pot explicar aquest fracàs. Cal tenir en compte que estem parlant d'un delicte que ja fa quatre anys llargs que dura. Quatre anys! Segons dades de l'Ajuntament, només en el 2013 el nombre de contenidors cremats va ser de 106, cosa que va suposar per als santcugatencs un cost aproximat de 102.000 euros.

Però el 2014, el 2015, el 2016, i els mesos que portem del 2017 la crema de contenidors ha continuat amb absoluta impunitat. De vegades és un contenidor sol que crema i de vegades són quatre o cinc. Per això els 64 serveis que els bombers van haver de fer en aquest sentit l'any 2015, per exemple, no corresponien únicament a 64 contenidors sinó a moltíssims més. D'altra banda, el 12 d'agost de l'any passat els bombers van registrar dos incendis amb pocs minuts de diferència a plena llum del dia. Van rebre l'avís de la crema d'un contenidor a la rambla del Celler, a les 17:17, i, tot seguit, a les 17:48, a tan sols 300 metres de distància, en van rebre un altre per la crema de cinc contenidors a l'avinguda del Pla del Vinyet. És obvi, doncs, que els delinqüents seguien un recorregut planificat i que el lapse de temps entre un lloc i l'altre va estar causat més per l'espera del moment oportú sense testimonis oculars que no pas per la distància entre ambdós punts.

Tot plegat fa que els centenars de contenidors cremats des del començament del 2013 fins ara, a un preu mitjà de 965 euros per unitat -no tots els contenidors són iguals-, comporti, pel cap baix, unes despeses al voltant dels 500.000 euros. I això després del munt d'accions idèntiques a Sabadell i Terrassa, i després, també, que el febrer de 2016 els Mossos d'Esquadra van dir que obririen una investigació per trobar els culpables. Doncs bé, ja ha transcorregut un any i el més calent és a l'aigüera. I si ens remuntem al 2013, que seria el més lògic, millor no parlar-ne. Mentrestant els actes vandàlics continuen. Només en els dies 4 i 5 de febrer d'enguany ja es van cremar sis contenidors. Veurem quants en cremaran abans de tancar el primer trimestre del 2017.

Potser, si en la tapa de cada contenidor hi hagués la fotografia de cert monarca, ja faria anys que els Mossos haurien trobat els culpables. Al capdavall, n'hi hauria prou que posessin el mateix zel que van posar en la identificació dels independentistes que el setembre passat van cremar el retrat del rei d'Espanya. En pocs dies, cas resolt.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.