Quina setmana!


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 13/mar/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Poso en marxa la tele i surt a la pantalla un senyor que fa cara de no entendre res. Quan la imatge es desplaça una mica, del primer pla al pla americà, veig que es tracta d'una sala on es fa un judici. Hi ha un trio de jutges, advocats defensors i un fiscal, solet el pobre, però que està plantejant una pregunta que el vellet escolta amb cara de circumstàncies i, desprès d'un llarg silenci, diu: 'Sí'. Per les coses que diuen penso que és una sèrie del tipus de 'House of Cards', però després comprovo que els cognoms de que parlen són d'aquí: Millet, Montull, Mas...

Ara el que no entén res sóc jo. Canvio el canal i enganxo una sèrie d'anuncis. Un paio amb cara somrient surt d'una casa i una veu potent, clara, diàfana, diu una cosa com: 'El migdia!, el millor moment de la jornada. Unes petites vacances cada dia per poder gaudir...' i segueix: 'Tra, la, la, tra, la, la' i es veuen imatges de gent dinant alegrement en un restaurant lluminós i una noia que va amb un skating per un passeig fantàstic i.... És l'anunci d'una cervesa i aquell jove que sortia somrient de la feina torna a entrar tan content que em fa enveja però, cal dir-ho, continuo sense entendre res. El migdia per anar a menjar i tornar a la feina són unes minivacances?

Dimarts vaig al banc perquè venç una petita inversió, poqueta cosa no es pensin, lluny dels milions que maneguen Blesa, Rato, Urdangarin, Bàrcenas i tutti quanti. El meu assessor (tinc assessor i jo encara sense saber-ho!) em diu amb cara seriosa, amable però seriosa, que si vull continuar amb el mateix tipus d'inversió, conservadora diu ell, no em poden oferir cap interès. Segueixo no entenent res i m'ho faig repetir ('Cap?'). 'Sí', em diu, amb un lleuger somriure condescendent; 0%. 'Escolti', dic jo, 'fins ara era el 0,25%, no era molt però no perdia gaire amb la pujada del cost de la vida, però un 0%?'. Em temo, segueix, que aviat haurem de cobrar per guardar-li els diners aquí...

Dimecres el Barça guanya al PSG per 6 a 1. Jo no sóc 'futbolero', però un amic que sí i que sap que jo no, m'envia un whatsapp per fer-m'ho saber i em diu que anirà a Montserrat dissabte perquè ho havien decidit amb alguns amics que també son culers. Jo no entenc res perquè el meu amic no és creient, ans al contrari, jo diria sense exagerar que més aviat és anticlerical i contrari a qualsevol manifestació religiosa, però... Dijous des de el Patronat de Montserrat s'emet una petició que no es concentri massa gent per anar a la muntanya santa per no crear problemes i aglomeracions perilloses. Segueixo sense entendre res quan, em sembla, el president de la Generalitat diu que això és una demostració de quina mena de poble som (Catalunya vol dir) i que el procés seguirà endavant. Segueixo sense entendres res i veig la cara d'en Messi que no diu ni una paraula en català mai i els xeics del Qatar al fons somrient.

Dissabte entro a un supermercat i em reben amb un cartell enorme, de colors, lletres boniques, per donar-me la benvinguda amb un fantàstic 'Benvingut lliure comprador'. Finalment, penso, un lloc on sóc lliure per fer el que em sembli. Quan arribo a les fruites i verdures no trobo pomes del país. N'hi ha de l'Alto Adigio, també de franceses, però de Girona o de Lleida no. Les cloïsses són xilenes, les carxofes envasades peruanes, els espàrrecs xinesos!... 'Lliure comprador', penso, 'esteu de conya'.

Diumenge llegeixo que tots els operadors de telefonia estan apujant els preus, això sí, a canvi de donar més dades d'Internet mòbil. Movistar, la meva que diria aquell, puja als seus 4,3 milions de clients cinc euros mensuals, que és la quarta pujada que fa des de l'any 2015. 'Millorem l'oferta', diu el nou president de Telefònica, José Maria Álvarez Pallete, però resulta que l'any 2012 Movistar feia una oferta, un pack en diuen, amb la promesa formal de mantenir els preus ,per sempre més,. Hi ha sancions dictades per diferents comunitats autònomes, Madrid, Andalusia, que no han pagat tot i l'aprovació del tribunal corresponent. Catalunya no ha generat cap sanció. Les associacions de consumidors diuen que és una pujada continuada (tres anys seguits) impresentable i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència diu que l'inquieta aquesta actitud. A mi també m'inquieta tot plegat i continuo, sento repetir-me, no entenent res.

Ah!, no me'n recordava. Ara fa un any i un mes, vaig escriure un article d'opinió que titulava 'Amb llàgrimes als ulls' quan comentava una carta que havia rebut de la ministra Fàtima Báñez anunciant la pensió de l'any 2016. Doncs la ministra, la mateixa es clar perquè en les darreres eleccions el PSOE es va abstenir i segueixen governant els del PP (això tampoc ho entenc). Bé, doncs com deia, la Fàtima m'ha enviat una altra carta i, atenció!, aquest any m'han apujat un 0,25%! Diu ella, 'el esfuerzo de todos los españoles ha motivado que el año 2016 haya finalizado con el crecimiento económico y la creación de empleo como importantes logros colectivo...' i afegeix un paràgraf que no puc evitar de transcriure 'el nivel de cobertura que hoy ofrece el sistema es de los más amplios de Europa'.

Cobraria una mica més cada mes però, és clar, com que a la vegada m'apugen l'IRPF quedaré, més o menys, igual que l'any passat. Cony... No entenc res!

EDUARD JENER és crític d'arts escèniques



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.