El nom de Sant Cugat vinculat al 'cas Palau'


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 23/mar/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara ja fa unes quantes setmanes es va iniciar el judici de l'anomenat 'cas Palau' i per desgràcia hem sentit en directe com es parlava del PAV3 de Sant Cugat i de persones vinculades a la seva adjudicació i construcció. Un altre episodi de corrupció que preocupa i genera incomprensió a la ciutadania.

La nostra obligació com a representants públics és donar la cara i demanar explicacions i per això el dilluns passat els grups d'ERC-MES, la CUP-PC i ICV-EUiA vam forçar a parlar-ne de forma oberta i pública en el ple de l'Ajuntament, màxim òrgan de representació de la sobirania local, per tal d'aconseguir el suport de la resta de forces polítiques i tirar endavant una auditoria sobre totes les obres fetes a Sant Cugat des del 1997 per Ferrovial, empresa que presumptament ha finançat il·legalment Convergència.

Però alhora també estem obligats a donar un missatge de calma i tranquil·litat. Acabar amb la corrupció és possible, de fet la gent ho té a les seves mans: no votar els que ens roben és la millor arma contra la corrupció. Prou de fer creure a la gent que la corrupció és inherent a la política, la corrupció depèn dels partits i sobretot de la gent que formen els partits. Per això l'actual govern de Convergència, que ja governava quan es va construir el PAV3, ha de donar moltes més explicacions de les que ha donat fins ara. Per desgràcia el 'cas Palau' no és l'únic que vincula aquest partit amb la corrupció.

De fet, el model de corrupció que tenim en aquest país és un model propi de l'Estat espanyol, és a dir, implica els tres partits que des del pacte autonòmic del 78 s'alternen el poder a Espanya i a Catalunya. Són els pactes de CiU amb el PP i el PSOE alternativament a les institucions espanyoles i la històrica sociovergència, a les institucions catalanes. El model autonòmic en estat pur ha donat a aquests tres partits uns quants anys de glòria, poder i massa sovint d'impunitat.

Costa desmantellar una mecànica que és sistèmica i perdurable en el temps. Les comissions pagades per les grans empreses catalanes i espanyoles en molts casos ni tan sols estan vinculades a l'adjudicació d'una obra concreta. Es tracta d'una trama basada en aportacions periòdiques, com si fossin les quotes que paguen els socis d'un gimnàs, que atorga a les empreses el dret a interferir en les polítiques públiques. La connivència entre poder polític i econòmic ha portat aquest país i Espanya exactament on som ara.

Aquests dies veiem contínuament pel canal 3/24 com hi desfilen les velles glòries, algunes ja molt tronades, de CiU, el PP i el PSC. La història ha volgut que alhora que en una sala es jutja i condemnaalguns per posar les urnes, a la sala del costat es jutgi els que ens han estat robant durant anys i panys. A mi em repugnen tant un com l'altre perquè tots dos són un atac directe a la democràcia i a l'estat de dret. En el primer cas no se'ns deixar votar, en l'altre es demostra que no manen els representants públics elegits a les urnes, sinó els negocis bruts i il·legals mantinguts durant dècades entre algunes empreses i alguns partits.

A les portes de la celebració d'un referèndum som molts els que hem posat l'esperança en fer una república catalana precisament perquè coses com aquestes no puguin passar mai més, o com a mínim que qui les faci ho pagui molt car. Tenim davant una oportunitat d'or per canviar tot això que a la majoria ens repugna. Els hem de deixar molt clar a tots els corruptes que a aquest vaixell només hi podran pujar els que estiguin nets com una patena: no hi volem ni els que han robat ni els que han mirat cap a una altra banda mentre els del seu costat robaven.

MIREIA INGLA és portaveu d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.