Ens quedem sols rebutjant les pèssimes polítiques de joventut

Èric Gómez

Èric Gómez


Publicat: el 11/mai/17
Opinió| Columnes

El jovent santcugatenc pateix un govern municipal que no té ni projecte, ni estratègia global de ciutat en matèria de joventut. Un govern sociovergent que es creu que fer polítiques de joventut és encarregar a empreses externes l'elaboració de Plans Locals de Joventut i anar prorrogant els existents més enllà del seu període de vigència. Tot això, mentre treu pit i afirma de forma categòrica que les polítiques de joventut són un dels eixos prioritaris del seu govern, la realitat és ben diferent.

La prioritat del govern municipal és implementar unes polítiques juvenils generalistes, poc adaptades a la realitat del jovent de Sant Cugat i fer-ho amb els mateixos recursos humans de fa deu any mentre la realitat juvenil ha canviat completament. I això no és una apreciació personal meva, aquestes són les conclusions de l'avaluació del Pla Local de Joventut 2014-2016. Un pla poc ambiciós, poc valent i poc adaptat a la realitat juvenil de la ciutat del qual amb prou feines se n'han implementat la meitat de les accions previstes. Feu els càlculs vosaltres mateixos: educació i formació, 63% realitzat; ocupació, 77%; habitatge, 50%; informació, 30%; participació, 75%; esports, 37%; cultura, 67%; i lleure, 50%. Però no passa res, com molt bé va dir l'alcaldessa al ple municipal, realitzat un 50% d'allò previst és un aprovat.

Pel que fa a algunes de les actuacions previstes, l'avaluació d'aquestes treu a la llum alguns aspectes clarament vinculats al posicionament ideològic del govern. Per exemple, en l'àmbit del lleure veiem com no s'ha fet ni una de les accions previstes pel que fa a l'ús de l'espai públic. Hem de concloure que a aquest govern li fa nosa el jovent al carrer? I pel que fa a l'esport, destaca com han ignorat de forma conscient totes les accions previstes vinculades a l'esport femení.

Tanmateix, si hi ha un aspecte escandalós és l'habitatge. Davant l'alarmant situació d'èxode juvenil que es viu a Sant Cugat, d'on el jovent és expulsat a ciutats de l'entorn pel preu de l'habitatge, Convergència té clares les prioritats i es proposa, ni més ni menys, mantenir els 235 habitatges de lloguer a joves de Promusa. Evidentment, no cal que planifiqui ni un sol nou habitatge de lloguer per a joves. Doncs bé, el resultat de l'actuació és que ara hi ha 220 habitatges per a joves. És a dir, les polítiques de lloguer públic d'habitatge per al jovent és reduir-ne un 6% l'oferta en dos anys.

En aquest context, el govern municipal ens va demanar l'aprovació de la pròrroga del Pla Local de Joventut 2014-2016 i el resultat va ser Convergència (PDECAT), ICV-EUiA, PSC i PP, a favor; CUP-PC i C's, abstenció; i ERC-MES, en contra. El grup municipal d'ERC-MES ens vam quedar sols rebutjant un mal Pla Local de Joventut. I hi vam votar en contra sobretot perquè no volem ser còmplices d'una nova estafa al jovent de Sant Cugat. Les JERC no legitimarem l'expulsió del jovent santcugatenc per unes pèssimes polítiques de joventut.

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES