Gossos, gats i persones de Sant Cugat


  • Comparteix:

joan.puigdomenech

Joan Puigdomènech


Publicat: el 12/jun/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Algunes persones de Sant Cugat hem escollit conviure amb animals i d'altres prefereixen viure sense. Quan les unes i les altres es troben a l'espai públic o tenen relació de veïnatge tenen dret a viure harmònicament. És per això que al ple municipal d'aquest mes aprovem l'ordenança de 'protecció i tinença responsable d'animals a Sant Cugat del Vallès' que substitueix l'anterior i introduirà algunes novetats. Anem-ne a veure algunes.

Quan diu que els gossos han d'anar lligats amb corretja als seus amos vol dir que 'han d'anar units als seus responsables'. Un gos a l'espai públic ha de ser necessàriament un gos 'equilibrat'. Els seus responsables saben que han de recollir els excrements, han de procurar no provocar molèstia el veïnat, atendre el benestar de l'animal... No fer-ho està sancionat de manera rigorosa. Tampoc es pot escampar sofre pels portals.

A banda d'anar obrint nous espais d'esbarjo tancats (com venint fent) perquè el nostre gos pugui córrer lliurement, ara en alguns parcs hi haurà un horari en què podran anar deslligats i un horari en què la resta de ciutadans sabran que en aquell parc no es trobaran cap gos deslligat.

També hauran vist que puc entrar amb el meu gos a l'ajuntament i es promou que en aquells establiments que voluntàriament ho decideixin permetin la seva entrada de manera que el seu responsable no l'hagi d'abandonar a la porta.

Quines són les necessitats d'un animal i que el seu incompliment es pot considerar que és maltractament? Ho desgrana el text de l'ordenança. El maltractament animal és una conducta injusta amb aquests companys fidels i a la vegada és la font de molts conflictes entre ciutadans, tant si són favorables a conviure amb ells o no. Per tant, cal sancionar aquesta conducta.

I els gats de carrer? Els gats de carrer són fauna urbana a la qual hem d'atendre com a municipi. Pel seu alt índex de reproducció fer-se càrrec dels gats de carrer obliga, en primer lloc, a la seva esterilització massiva per a evitar tenir una explosió demogràfica. Una vegada esterilitzats (no abans) , els alimentem i els cuidem en punts de trobada que anomenem colònies. Sort tenim que per a aquesta tasca nombroses persones de Sant Cugat ofereixen el seu temps voluntàriament. Si veu alguna d'aquestes persones, sàpiga que estem en deute amb la seva feina cívica.

El que li he explicat és solament una pinzellada de la gran quantitat de detalls relacionats amb aquesta ordenança que tracta de la convivència harmònica entre gossos, gats i persones de Sant Cugat.

Si li ha interessat el que li he explicat podrà consultar el text final de l''Ordenança de protecció i tinença responsable d'animals de Sant Cugat' a finals de mes a la pàgina Web de l'Ajuntament.

JOAN PUGIDOMÈNECH és regidor de Medi Ambient



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.