Pel catalanisme i l'estat federal: declaració de Barcelona


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 22/jul/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat dissabte 15 de juliol els i les socialistes proclamàvem Miquel Iceta com el nostre candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya en el marc d'un Consell Nacional obert. Un palau de congressos ple de gom a gom, amb un grau d'optimisme i entusiasme elevat, es respirava un aire d'entusiasme i de 'remuntada' que es reforça amb les darreres dades demoscòpies dels mitjans de comunicació i de les entitats utilitzades per les administracions en les seves mostres.

És obvi que s'ha d’agafar amb molta cautela, però com a mínim tots coincideixen en la tendència, que la ciutadania ens torna a veure com una possible solució a la sortida de l'actual situació política del país i de l'estat. Per això els i les socialistes volem estar preparats i estem fent molta feina. I en aquest sentit, dies abans es va gestar el document 'Pel Catalanisme i l'Espanya Federal', el que s'ha anomenat la 'Declaració de Barcelona' prenent el nom com una passa més a la realitzada just per aquestes dates l'any 2013 'Declaración de Granada' on es posava de manifest una aposta per una profunda revisió i una actualització urgent de l'Estat Autonòmic.

Precisament en la 'Declaració de Barcelona' les i els socialistes volem 'superar l'enfrontament entre l'immobilisme del govern central i la proposta independentista, obrint un escenari de diàleg i propostes que ha de culminar en una reforma federal, amb la millora de l'autogovern i el reconeixement de la realitat plurinacional'.

En aquest sentit és necessari remarcar les grans línies exposades i la intencionalitat de cada un dels títols plantejats:
1. Negociació de les demandes plantejades pel govern de la Generalitat, pendents avui encara de concretar-se.
2. Desenvolupament de l'Estatut vigent, tornar a l'original votat en referèndum pels catalans i catalanes.
3. Abordar el sistema de finançament de manera immediata i revertir l'inexistent principi d'ordinalitat i solidaritat.
4. Assegurar la inversió estatal en infraestructures estratègiques com a principi bàsic d'equilibri territorial.
5. Reconeixement de la llengua, la cultura i símbols del país, potenciant la seva utilització a la resta de l'estat de manera pedagògica.
6. El paper de la nostra capital Barcelona, avançant amb termes de cocapitalitat.
7. I la necessària reforma federal de la Constitució Espanyola per adaptar-la a la realitat, i atorgant als municipis el valor de proximitat que han de tenir.

Molt s'ha escrit i es seguirà escrivint, però els punts que nosaltres plantegem són els més possibilistes i els que ens condueixen a una molt bona solució per a tothom i pel país, des del nostre punt de vista i com a proposta política. Ara ja no ens poden dir que quan truquem a la porta del federalisme a la resta de l'Estat no hi ha ningú. Els dos principals partits de l'oposició de l'Estat tenen una aposta d'estructura federal molt similar (més del 46% dels electors), cert és que hi ha 'serrells diferenciats', però anem doncs, avançant poc a poc en aquest reconeixement de l'Estat Federal. Encara hi ha qui diu que aquesta és una aposta utòpica.

Ara que afrontem l'estiu i que ens espera una tardor que pot ser moguda, i podem tenir més temps de lectura us recomano dos lectures de companys i companyes per a la millora comprensiva de la nostra proposta: 'La Tercera Via' de Miquel Iceta, o l''Europa, federalisme, socialdemocràcia XXI' escrita per l’Esther Niubó, Meritxell Batet i Joan Majó.

Que passeu un bon estiu!

PERE SOLER és primer secretari del PSC de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.