Participar i no competir


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 10/nov/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest cap de setmana acaba la fase de propostes de la segona edició dels pressupostos participatius de la nostra ciutat. Més enllà de les millores respecte a l'edició anterior i la diferència que sens dubte suposa el fet de fer-ne, hi ha una idea en el model que no em quadra.

Al procés s'hi participa únicament de manera individual, i es limita a una competència entre propostes. Tinc claríssim que això no fomenta la participació (que no pot ser si no és col·lectiva) ni l'apoderament ciutadà. Des del meu punt de vista, participació ciutadana no vol dir votar en una consulta i fer competir projectes per veure quin obté més vots. Participar implica deliberar, decidir, compartir, cooperar i millorar col·lectivament una idea.

En aquest moment quan la majoria de les persones participants voten ho fan no fent seves les propostes, i es perd algunes fases o elements que són els que han portat al projecte fins allà. El paper dels òrgans que ja existeixen hauria de ser major en la definició dels projectes, la forma i la proposta més vinculada a les necessitats detectades i analitzades de forma col·lectiva per les entitats.

Encara ens queda molt camí per recórrer en el camp de la participació ciutadana a la nostra ciutat, sobretot de concepció. Hem de deixar de creure que la participació és un instrument d'informació o validació per convertir-la en un autèntic procés de decisió.

RAMON GUTIÉRREZ és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.