Un tres tombs 'animal friendly?'


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 28/des/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els Tres Tombs és una festa popular que se celebra als voltants de la festivitat de Sant Antoni Abad, protector dels animals, i que commemora l'ofici de traginer. Enguany, aquesta festa ha estat un tant sonada per la mort d'un cavall durant la rua al municipi de Torrelles de Llobregat, un fet que va commocionar el poble fins el punt d'iniciar una recollida de signatures per abolir les celebracions amb animals. A més, la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona va emetre un comunicat, anunciant que denunciaria l'Ajuntament de Torrelles i l'entitat Tres Tombs de la localitat, al considerar que es va produir maltractament animal (ara un delicte recollit al Codi Penal), atesa la mort de l'animal per esgotament i la conducta dels encarregats de la cercavila.

Lluny d'aquestes circumstàncies, a Sant Cugat la rua és un acte relativament tranquil i pacífic, però aquells fets no poden sinó preocupar al nostre poble, que a través de diverses xarxes socials va expressar el seu malestar i la seva voluntat de finalitzar la participació animal a les festivitats del municipi.
És possible celebrar uns Tres Tombs sense la presència de rucs, cavalls i altres animals?

En els darrers mesos, el municipi de Sant Cugat ha protagonitzat diverses iniciatives i actuacions a favor del benestar i el dret dels animals, com la formació de la Plataforma Animalista de Sant Cugat, l'aprovació d'una nova Ordenança de tinença d'animals enfocada al seu benestar, el progressiu augment d'espais per a gossos, l'establiment d'una Taula de Benestar Animal i l'inici de proves pilot per a l'esterilització de senglars, entre d'altres.

D'altra banda, el març de 2013 Sant Cugat es va declarar ciutat lliure de circs amb animals salvatges, una iniciativa fruit d'una moció institucional que manifestava el seu dret a ser respectats i no ser víctimes d'esforços desmesurats, i recordava el deure de les Administracions Locals d'afavorir i potenciar una conducta cívica de la ciutadania vers l'entorn natural. El 22 de juliol de 2015, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de modificació de l'article 6 del text refòs de la Llei de protecció dels animals, per la que es prohibia l'ús d'animals salvatges en espectacles de circ i es formava un Observatori d'avaluació de l'ús d'animals en circs, la tasca del qual consisteix en avaluar les condicions en que s'hi utilitzen animals no salvatges, a fi de comprovar que procuren el seu benestar, d'acord amb els continguts de la legislació vigent.

Així doncs, si bé la Llei tan sols prohibeix els circs amb animals salvatges, estén el seu àmbit de vigilància sobre el benestar animal als domèstics, un fet que no fa sinó preguntar-nos quines fites assoliran aquests avanços legals i polítics, i si arriba l'hora d'establir noves mesures que procurin el reconeixement i respecte dels drets dels animals, a fi d'aconseguir un món millor, per a nosaltres, i per a ells.

Atès de que el poble Català i el Santcugatenc treballen per ser espais 'Animal Friendly' (amics dels animals), i en vista dels fets ocorreguts ara farà un any -que haurien de servir per denotar els riscs implícits d'aquest tipus d'activitat-, treballar per tenir uns Tres Tombs lliures de participació animal esdevé una tasca necessària i oportuna, important pels qui ho sofreixen i també pel paper de l'administració local, a fi d'augmentar la seva vetlla pel respecte al conjunt d'éssers vius no humans amb qui convivim.

ANDREA XAXO és membre de la plataforma animalista PAS



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.