El cas del client expulsat per dur un llaç groc


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 5/gen/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La nit del 22 al 23 de desembre passat, el senyor Miquel Delclòs, de 47 anys d'edat, va fer un sopar d'empresa amb els seus treballadors, unes deu persones, i, en acabat, a la una i deu minuts, van decidir entrar al bar The Police 080, de l'avinguda del Pla del Vinyet de Sant Cugat. A dos quarts de dues, quan ja feia vint minuts que hi eren, un vigilant de seguretat es va atansar al senyor Delclòs i, tutejant-lo, li va dir: 'Amb el llaç groc no pots estar aquí dins'. El senyor Delclòs va preguntar si l'estava fent fora i el vigilant li va respondre que s'esperés un moment, que anava a consultar-ho a un superior. Al cap d'una estona va aparèixer de nou, aquesta vegada acompanyat d'un altre individu, i li va dir que sí, que l'expulsaven del local. El senyor Delclòs no va voler fer cap espectacle i sense cap més discussió ni paraula, ofès i humiliat davant dels seus treballadors, va sortir del local.

Miquel Delclòs és membre de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural, té conviccions sòlides sobre els drets civils i les llibertats i ha denunciat l'establiment als Mossos d'Esquadra pel tracte rebut, un tracte inadmissible perquè vulnera drets bàsics de la persona. Malauradament, el senyor Delclòs ignorava la ideologia d'aquest local, coneguda per molts santcugatencs, i ho va descobrir de la pitjor manera possible, que és sentint-se violentat pels seus responsables. No cal dir que en situacions així és recomanable demanar sempre el full de reclamacions. Si l'establiment s'hi nega, cosa que no pot fer mai, el client ha de trucar a la policia i és aquesta qui, a més d'obligar el local a lliurar-li el full, pren nota de la negativa. Però no és l'únic que cal fer. Cal també denunciar el local, ja sigui allà mateix (sempre és millor) o en una oficina dels Mossos, per tal que l'agressió no quedi impune.

Doncs bé, el senyor Delclòs va fer totes dues coses. A les set de la tarda del mateix dia 23, va tornar a The Police 080 per formalitzar la reclamació en els fulls pertinents de la Generalitat i demanar que 'es retiri la llicència d'obertura d'aquest establiment'. Tanmateix, en el breu diàleg que es va establir en aquells moments entre el senyor Delclòs i el responsable del local, aquest últim li va reiterar que la decisió presa aquella nit, expulsant-lo del local per dur un llaç groc a la camisa, 'la tornaria a repetir'. Després d'això, el dia 26, el senyor Delclòs va presentar la denúncia corresponent als Mossos d'Esquadra.

Fins aquí l'exposició escarida dels fets. Ara, però, cal sumar-hi altres qüestions. Per començar, diguem que The Police 080, com explicava Cugat.cat, no va voler fer declaracions a la premsa quan aquesta li ho va demanar. És la covardia habitual del qui se sap en falta i té por que l'afer agafi volada i sigui massa conegut. El següent capítol és el del cinisme explicitat per mitjà d'aquesta nota que el local penja immediatament al seu Facebook: 'La nostra prioritat és la seguretat i benestar dels nostres clients, i per tal d'evitar possibles conflictes, sol·licitem la no ostentació externa de qualsevol signe o distintiu polític que pogués vulnerar la convivència pacífica del local'. Tanmateix, la direcció, en adonar-se que aquesta nota suposa una confessió en tota regla i una mostra de la ideologia nacionalista espanyola implícita en l'expulsió del senyor Delclòs, no sols l'esborra, sinó que el dia de Nadal publica una segona nota. El problema és que aquesta segona nota constitueix una flagrant contradicció amb la primera. Ara, tement les conseqüències de la denúncia, el bar opta per titllar els mitjans de comunicació de mentiders i per afirmar tot el contrari del que havia dit públicament: 'Nosaltres no discriminem mai per raó de sexe, religió o política; [...] nosaltres mai no faríem fora una persona per portar un llaç groc'.

Per sort, els fets són els fets i a The Police 080 no li servirà de res embolicar la troca, perquè, com van dir els Mossos, podria haver incorregut en un delicte d'odi. El pretext per expulsar el senyor Delclòs, adduint que ho feien per 'evitar possibles conflictes' és jurídicament insostenible. No hi ha cap llei que prohibeixi dur un llaç groc a la camisa. Qui sí que va incomplir la llei va ser el bar, perquè en el remot supòsit que aquell llaç hagués suscitat una acció violenta per part d'algú, l'únic culpable hauria estat aquest algú; mai el senyor Delclòs. Tot plegat és tan repugnant com ho seria que un establiment, per tal d'evitar provocacions, fes fora els negres, les dones amb faldilla curta o els portadors d'un llaç amb la bandera de l'Arc de Sant Martí. Si la visió d'un negre, d'unes cames de dona o de la bandera gai provoquen un blanc, un violador o un homòfob, els delinqüents són el blanc, el violador i l'homòfob, mai el negre, la dona o l'homosexual. No caldria sinó! Val a dir, però, que The Police 080 és el mateix local que el 24 de juny de 2017 ja va ser denunciat per discriminació racista en negar l'entrada a dues persones del Senegal i de la República Dominicana dient-los que anessin 'a l'Otto Zutz, on tenen una sala per a negres'.

Sembla que la ideologia de The Police 080 topa sovint de manera frontal amb el respecte pels drets fonamentals. La ideologia nacionalista espanyola que va expulsar el senyor Delclòs és la mateixa ideologia que tanca a la presó persones innocents, honestes, pacífiques i democràtiques, i la que, fidel als seus principis absolutistes, sent una profunda aversió pels llaços grocs, els llaços que la posen en evidència davant de tot el planeta. La ironia és que el Teatre-Auditori de Sant Cugat, situat just al davant de The Police 080, va posar tot seguit un llaç groc lluminós a la seva façana. Un llaç groc que, en reflectir-se en els vidres-mirall exteriors del bar, feia l'efecte que era el bar qui el lluïa a la seva façana. A qui no vol cols, dos plats.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.