SOS Protectores


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 25/gen/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Acostumats a veure la cara més activista de les Protectores d'Animals, sovint oblidem la causa de la seva existència, la seva vessant més jurídica. Nascudes per donar resposta a una necessitat pública, com ho és la recollida d'animals abandonats o perduts, duen a terme un servei públic que els Ajuntaments presten a través d'un tercer, en aquest cas les entitats protectores, a les que s'adjudica un contracte de gestió del servei. Es tracta de la vessant menys coneguda d'aquestes entitats, una faceta que de tant en tant, l'actualitat ens fa recordar.

Una actualitat que malauradament ens porta males notícies. A la protectora d'animals Arca, situada a Tortosa, no li ha estat adjudicat el contracte del servei d'acollida, alimentació i manteniment d'animals de companyia abandonats o perduts després de disset anys gestionant aquest servei i havent format una xarxa internacional de voluntaris, col·laboradors i adoptants.

En l'adjudicació de la gestió d'aquest servei es valoren, en termes generals, els següents elements: l'oferta econòmica presentada, la proposta d'organització i prestació del servei i el sistema de promoció de les adopcions i de campanyes dirigides a promoure una tinença responsable d'animals. Sovint la vessant econòmica és la més rellevant a efectes de l'adjudicació del contracte. Les diferents ofertes presentades per les entitats interessades en gestionar aquest servei són puntuades i la que obtingui més punts, obté l'adjudicació.

Malgrat tenir una àmplia experiència en el desenvolupament d'aquesta tasca, Arca no ha superat, per quantitats mínimes, l'oferta econòmica presentada per una altra organització que, per motius que considero no correspon ara exposar, no és volguda per la comunitat animalista del Baix Ebre.

Tot i l'evident importància de la vessant econòmica en l'adjudicació d'aquests contractes, jo em pregunto si és ètic que rebi major valoració que els criteris relatius al tracte vers els animals, la seva cura i protecció.

Alguns Tribunals ja s'han fet ressò d'aquell concepte -d'éssers vius que senten- i l'apliquen en aquests casos, vetllant perquè les entitats que finalment es facin càrrec d'animals abandonats o perduts estiguin plenament capacitades per proporcionar-los un tracte adequat a la seva natura i a la dignitat que els és inherent, i que recentment i cada cop més els ha estat i és reconeguda.

Aquesta és una situació que, tot i relativament llunyana, no ens és aliena, doncs les associacions animalistes conformen un pilar més en la defensa i cura dels drets i el benestar animal que, juntament amb les protectores del nostre país, treballen dia a dia per garantir el millor tracte possible als animals que no han rebut l'atenció que mereixen, l'amor que mereixen.

Replantegem, modifiquem i esforcem-nos per esdevenir millors en el respecte, el tracte i la cura vers els animals, qüestionem la nostra tasca i el sistema establert, doncs només així serem capaços d'arribar a la nostra fita, només així podrem aconseguir un món millor, per a nosaltres, i per a ells, una tasca per l'assoliment per la qual cal fer pinya, cal ésser un.

ANDREA XAXO és membre de la plataforma animalista PAS



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.