Afortunadament el moviment independentista és transversal


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 22/feb/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les revolucions socials si volem que trenquin tòpics i canviïn paradigmes, han de ser revolucions heterogènies i transversals. De fet, ara mateix en tenim dos exemples a la nostra societat. D'una banda, el moviment independentista, que ha arribat més lluny del que mai haguéssim imaginat; malgrat que n'estem pagant les conseqüències ningú no pot negar la seva força i avenç. D'altra banda, el feminisme, que molt poc a poc, ha aconseguit que la discriminació i el masclisme siguin a dia d'avui condemnables des del món acadèmic, polític i de l'opinió pública. Si una cosa tenen en comú ambdós moviments és la seva diversitat.

A les portes d'un altre Dia de la Dona Treballadora, la lluita feminista encara té molta feina per endavant i sens dubte aquesta feina només la podrem fer si som les mateixes dones les que la protagonitzem. Les conquestes feministes només s'assoleixen quan les dones les reivindiquem i les lluitem. La igualtat efectiva i real encara està molt lluny i depèn de totes nosaltres guanyar cada dia aquesta batalla.
Aquest dilluns el grup municipal de la CUP-PC van portar al ple municipal una moció sol·licitant que els autobusos de la ciutat puguin parar a demanda de les usuàries, com a mesura per garantir-ne la seguretat a l'espai públic. Aquesta mesura ja s'aplica a dia d'avui en moltes ciutats fora de Catalunya i alguns municipis de l'entorn també se l'estan plantejant.

El grup municipal d'ERC-MES ens vam abstenir a la proposta, tot argumentant que amb aquest tipus d'accions no solucionem el problema de la inseguretat en que es troben les dones a l'espai públic. Nosaltres considerem que l'urbanisme, és a dir, el disseny dels carrers i d'altres espais públics, l'accés als equipaments de la ciutat, la mobilitat, el transport públic etc., s'ha de posar al servei de les dones i apoderar-les, no protegir-les. En definitiva, enfocar l'urbanisme amb perspectiva de gènere.

De fet, les dones d'ERC i de les JERC entenem que haver de sol·licitar que el bus et deixi baixar abans d'arribar a la parada, a banda de dificultats logístiques, és el mateix que haver de demanar que et portin fins la porta de casa quant surts de la feina o d'un espai d'oci nocturn. Mesures com aquestes resulten paternalistes si es duen a la pràctica i no aborden l'origen del problema, que normalment és tenir espais públics mal il·luminats o bé el mal ús que se'n fa i les actituds que s'hi tenen. Així mateix tampoc ens consta que la ruta que recorren els autobusos de la ciutat tingui deficiències lumíniques com sí que tenen altres espais i que ja hem denunciat en alguna ocasió. Aquesta mesura doncs ens sembla un pedaç a un problema que hem de resoldre d'arrel amb polítiques urbanístiques feministes.

Les dones feministes tenim opinions i actituds polítiques i ideològiques molt diverses, malgrat sentir-nos que totes formem part del moviment feminista, perquè aquest no és uniforme i sovint, coincidint en la diagnosi o identificació d'un problema, que és la base per poder-lo resoldre, no coincidim en la solució. I aquesta diversitat, sense dubte, és la que fa el moviment feminista més fort i preparat per poder assolir d'una vegada per totes l'alliberament de les dones i posar fi a les normes del patriarcat.

No volem que cap dona hagi de donar mitja volta per por a circular per un determinat carrer o plaça de la nostra ciutat, però tampoc volem mesures que tendeixin a sobreprotegir-nos, limitant-nos d'aquesta manera la nostra llibertat de moviment. Garantim que l'espai públic de les nostres ciutats sigui per a tothom en igualtat de condicions i des d'ERC-MES no pararem fins a aconseguir-ho. Perquè quan caminem pel carrer volem sentir-nos lliures, no valentes.

MIREIA INGLA és portaveu d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.