Deixem les festes per quan acabin les obres

Ferran Villaseñor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 1/mar/18
Opinió| Columnes

Com haureu vist als mitjans de comunicació, el passat dissabte es va fer una festa per presentar el Pla de Millora del Barri del Monestir-Sant Francesc; un projecte que ha tingut les seves anàlisis i explicacions al Consell de Barri, al grup de seguiment i al plenari municipal. La necessitat d'una reforma (per tant, una revisió de les inversions i, per tant, un augment de pressupost) és una demanda de fa molts anys dels veïns i veïnes del barri. Una reclamació de reforma interior, un pla estratègic que es fonamenta en una manca d'inversió realitzada en els darrers (almenys) 20 anys.

Cal recordar que, no solament però sí majoritàriament, des de fa molts anys, els grups de l'esquerra local han demanat majors inversions per al barri, tant en els seus programes electorals com al ple municipal. Vull recordar que el grup socialista (grup polític que ha fet bandera d'aquesta reforma durant molts anys i que no vull oblidar) va presentar l'any 2004 una moció reclamant, precisament, el Pla del Barri. Recordar que aquesta proposta va ser rebutjada pel govern municipal anterior, que és, curiosament, el mateix d'ara.

Els resultats electorals de 2015 van generar una pèrdua de majoria absoluta del partit de govern i les negociacions d'estabilitat van portar que el pla de reforma fos una realitat, una demanda veïnal recollida per tots els partits polítics (i això és fonamental) i signada en 'acords d'estabilitat pressupostària entre CiU (després CDC, després PDeCAT) i ERC-MES i que després d'un període participatiu liderat per la regidoria de participació ciutadana i el consell de barri, va comportar una redacció tècnica i una memòria econòmica.

Negociacions que, entre altres coses, va comportar el meu nomenament mitjançant Decret D'alcaldia de President del Consell de Barri Centre-Est, nomenament que es pot desfer amb un altre Decret d'Alcaldia.

Conclusió, el pla de millora del barri és de tothom i especialment dels seus veïns i veïnes que ho han demanat, i que han aconseguit el suport dels partits polítics, de tots i de PP, Cs, PSC, CUP-PC, ICV-EUiA I ERC-MES també.

El passat dissabte no vaig assistir a la festa pels següents motius, i us ho vull explicar arrel de les demandes veïnals sobre aquest fet:

1- Considero que les festes o inauguracions s'han de fer quan s'acaben les obres i no abans. Està bé una trobada, hi ha molta gent que hi ha participat durant tot aquest temps i cal el seu reconeixement. L'alcaldessa és l'alcaldessa de tots, evidentment, per això ha tingut el suport per ser-ho. Considero, malgrat tot, que en aquest aspecte calia pluralitzar i cedir el protagonisme al veïnat. Ara comença la part més important, la de les concrecions, seguiment dels projectes i... acabar-los. Per exemple cal concretar encara més aspectes com l'inici de les obres de l'avinguda Cerdanyola; hi va haver un anunci sobre que s'encetarien aquests actuacions a la primavera, després vam tenir el posterior trasllat a després de Festa Major i després la darrera notícia que indica que es començarà al setembre.

2- El Consell de Barri Centre-Est ha tingut un paper fonamental en aquest pla, sobretot per la presència de les entitats i els debats en tots els consells. I entenc que no es pot esborrar la seva veu ni la del veïnat que hi participa regularment en els processos o al plenari del Consell.

Aquests darrers dies han sortit crítiques, també, sobre la utilització partidista de l'acte del passat dissabte per part de l'alcaldessa. No vull entrar en aquest fet, el que m'interessa, i al meu grup ERC-MES, és que allò que s'ha promès es faci. Mentre es realitzi tot allò acordat que es facin les festes, les fotos, els mítings i els vídeos que vulguin, això no és important i té un recorregut petit. El que és veritablement important és mantenir els compromisos i el consens sobre la millora d'un barri que començarà a rebre les inversions no realitzades en el passat.

FERRAN VILLASEÑOR és regidor d'ERC-MES