L'escola fa barri el barri


  • Comparteix:

nuria.gibert

Núria Gibert


Publicat: el 13/mar/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Què ha de tenir un barri per a ser barri? Un quiosc, un bar, una botiga? Una biblioteca? Una escola, sens dubte. Les escoles, són l'epicentre de la vida d'un barri. És on es creen xarxes intergeneracionals de coneixences que romandran durant anys entre el veïnat. Les escoles serveixen d'equipament principal, són la referència i tenen un paper fonamental en la inclusió i la cohesió social del barri. Les escoles són 'think tanks' de centenars de petits pensadors que s'interrelacionen, coneixen i estimen el barri i pensen maneres d'incidir-hi, en el present i en el futur. Les escoles ajuden a fer tribu.

Últimament ha irromput sense previ avís la possibilitat que a Sant Cugat s'implementi una nova zonificació que regirà a quines escoles opten els infants; la zona única. En una maniobra de rapidesa que ni una daina perseguida per un depredador, l'equip de govern i sense massa preparació, va intentar passar a la zonificació única en un mes i sense ni tan sols, convocar el Consell Escolar Municipal.

Moltes han sigut les veus que han expressat una òbvia disconformitat, entre elles la nostra , i arrel d'aquest neguit generat per les presses no justificades, l'equip de govern ha fet marxa enrere i ha aplaçat un any la decisió. Bé. Un any per pensar i estudiar entre la comunitat educativa i entre tots, quin és el millor model per a Sant Cugat.

Però anem a pams, ara que tenim temps, què és la zonificació única? És un model molt senzill. Visquis on visquis de Sant Cugat pots accedir a qualsevol centre del municipi. D'entrada no sona malament. Escollir és el verb de la nostra era.

Però el cert és que el benefici de poder accedir a qualsevol centre del municipi té un efecte disruptor en el criteri de proximitat: res no evitaria que s'assignessin centres a l'altra punta de la ciutat del lloc de residència, amb el caos circulatori i de mobilitat que això pot generar i amb el lamentable 'pintxasso' que suposaria intentar reduir les emissions per una banda amb la restricció al centre que entrarà en vigor en breu, i per l'altra, amb el fet que es multipliquin les famílies que porten els infants en cotxe a l'escola, perquè la proximitat ja no és un criteri.

És un model que s'excusa en que l'autonomia de centre que la LEC contempla fomenta la necessitat d'escollir entre projectes educatius singulars, però que obvia que el govern, l'Ajuntament, té l'obligació de visionar una governança general que ha de garantir la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. Per tot això ha de calibrar, ponderar, quin és el millor model per aconseguir aquests objectius.

Parlant del tema amb una companya entesa, deia que s'està posant el focus en la llibertat d'elecció de les famílies, quan el dret fonamental és dels infants i consisteix en tenir dret una bona escolaritat. Si fem aquest canvi en la titularitat del dret, acceptem que l'escola pública es regeixi per la llei de l'oferta i la demanda i perjudiquem les famílies més vulnerables que, d'una banda no tenen les mateixes eines a l'hora de fer una elecció per projecte, i de l'altra, tampoc tenen els mateixos mitjans per desplaçar-se fins al centre que tingui el projecte que més els agradi.

I penso que té tota la raó. Però llavors, a qui beneficia? La zonificació única per una banda acabaria amb la rigidesa i en alguns casos absurd, de la línia divisòria de l'actual divisió i d'altra banda, i sobretot, vindria a reflotar les matriculacions a les escoles concertades. Un col·lectiu nombrós i que comparteix la singularitat d'estar, la majoria d'aquestes, concentrades en una zona molt concreta a la perifèria de la ciutat. Win-Win devien pensar.

Segurament no hi ha solucions perfectes i els models s'han d'amidar a les característiques de la ciutat, però el que és segur és que canviar la manera en què les escoles es relacionen amb la ciutat, canvia de ben segur un munt de característiques de la pròpia ciutat, i això, almenys, val la pena debatre-ho amb calma.

NÚRIA GIBERT és la portaveu de la CUP-PC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.