Un urbanisme generador d'oportunitats


  • Comparteix:

damia.calvet

Damià Calvet


Publicat: el 19/mar/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El ple de març es portaran a aprovació dos tràmits urbanístics que formen part del model de ciutat desenvolupat al llarg dels anys, que consisteix en portar els creixements urbans cap al nord i l'oest del municipi i alhora preservar Collserola, establint àmbits de sòl lliure entre la ciutat i el Parc mitjançant la desclassificació de tot un conjunt de sectors de nous creixements i d'infraestructures i equipaments que havia planificat el PGM del 1976, com Can Busquets, Can Monmany, el vial de cornisa entre Cerdanyola, Sant Cugat i Molins de Rei, o grans zones d'equipaments, fins a sumar 400 hectàrees de sòl.

En aquesta ocasió aprovarem els tràmits que frenen el creixement a Torre Negra, una defensa històrica del territori amb un ampli consens social i polític a la ciutat, i també a Can Cortés, desclassificant una gran zona al barri de les Planes. El que es podia construir allà ho portem al Pla de Vinyet per fer 250 habitatges, dels quals 182 els farà l'Ajuntament a través de Promusa, dedicant-ne el 50% a habitatge assequible de lloguer. I amb aquest mateix tràmit es preservarà una parcel·la de 800 metres quadrats amb arbres protegits al Carrer de Pahissa, a l'Eixample Sud, per convertir-la en un espai públic situat al cor del barri, que permetrà disposar d'un àmbit de lleure i relació veïnal que enriquirà el conjunt dels espais verds de la ciutat.

Preservar Collserola, augmentar la compacitat i la qualitat de la ciutat i obtenir sòls per construir habitatges de lloguer són tràmits que refermen el nostre compromís en un model de ciutat que potencia la qualitat ambiental i el benestar ciutadà. Al llarg de diverses legislatures hem tirat endavant altres tràmits urbanístics i projectes que han servit per consolidar aquest model. El PGM de les zones Verdes de Valldoreix, el Pla de Barris de les Planes, el Pla de Millora de la Floresta, la connexió del barri de Can Barata a la xarxa d'abastament d'aigua municipal i les actuacions a Can Borrull, entre altres, ajuden a entendre quin tipus de ciutat hem construït i volem seguir desenvolupant.

Un seguit de tràmits urbanístics que demostren la rellevància que té la planificació territorial en la societat, perquè precisament la manera com dissenyem les nostres ciutats acaba tenint un gran impacte en el què som i el què volem ser. Sant Cugat fa anys que ha teixit un model territorial propi, basat en la fortalesa i la sostenibilitat econòmica, que ha possibilitat generar oportunitats en progrés social, en qualitat de l'entorn, en inversions culturals, educatives i esportives i en definitiva, ha permès teixir una ciutat referent i perquè no dir-ho, un model d'èxit. Amb les seves mancances, que n'hi ha, però amb la convicció d'oferir solucions, i veure aquestes mancances com a noves oportunitats per millorar el nostre model de ciutat.

DAMIÀ CALVET és tinent d'alcalde d'Urbanisme, Economia i Hisenda



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.