Canvi de cicle


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 7/jun/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja feia mesos que el xiuxiueig sobre la possible marxa de la sra. Mercè Conesa de l'alcaldia era perceptible. També cal dir que aquestes coses sempre succeeixen i aquelles persones que estan en primera línia molt sovint les reben. També va passar amb l'alcalde Recoder.

Malgrat tot, no deixa de ser una sorpresa que el dijous 07-06-2018 hi hagi una renúncia a l'alcaldia per part de la vigent alcaldessa i una, previsible, 'alta interina' per part de la regidora Carmela Fortuny.

Des d'aquí, evidentment des de la discrepància mútua en aquest mandat, vull desitjar sort, encerts i vida a l'alcaldessa Conesa i especialment a la Mercè, a la persona.

És difícil i segurament agosarat fer un relat futur sobre el que passarà, sobretot en un moment polític on tenim companys i companyes a la presó (i una presó no propera) i on quan t'aixeques del llit el sr. M.Rajoy esdevé expresident.

Què li està passant a Sant Cugat en aquest mandat? Com pot ser que hi hagi tants canvis? A què obeeixen? Sis canvis de cartipàs? S'està dilapidant l'herència anterior? Es poden fer les coses millor?

Cinc cèntims:

- Convergència i Unió (després grup municipal de Convergència Democràtica, després PDeCAT-Demòcrates) perd la majoria absoluta. Lent canvi de xip venint de vuit anys de majories absolutíssimes

- Es parla de la possible entrada d'ERC-MES al govern. El nostre grup considera que pot ajudar millor a la ciutat establint un acord de governabilitat pressupostària. Funciona raonablement bé (malgrat les discussions en el compliment dels acords) durant el primer any. S'acorden projectes estratègics com l'aplicació de la tarifació social als preus públics, la inversió al barri del Monestir-Sant Francesc o equipaments com la sala de concerts, la cobertura de la piscina del Parc Central i moltes altres. No cal obviar que la situació que vivia (i viu) Catalunya apropava els dos grups municipals en un front nacional.

- Rebrota el cas de finançament il·legal de CDC. Sentència 'Cas Palau' on es conclou que es van fer comissions lligades a obra pública de Sant Cugat (PAV3).

- El govern municipal trenca l'acord amb ERC-MES pactant amb el PSC, una vegada aprovat el pressupost amb el vot lligat a l'acord d'estabilitat. Es perd la majoria pressupostària del govern municipal que es recupera amb el vot del regidor trànsfuga que va abandonar el grup municipal de la CUP-PC , s'aprova el pressupost 2018 amb el seu vot tombant les propostes dels diferents grups. Durant el segon any van caient alguns dels acords pactats (endarreriment targeta ciutadana, sala de concerts, piscina etc) i altres, amb endarreriments, es mantenien com el Pla Integral del barri del Monestir-Sant Francesc.

- 1 d'octubre. Presó dels líders polítics- suspensió autogovern i 155. PDeCAT-Demòcrates i PSC suspenen l'acord de govern. No se sap si suspendre vol dir trencar o posar en guaret. ERC-MES transmet (per registre) una proposta de nou acord d'estabilitat pressupostària (desembre de 2017), no es fa cap resposta a la proposta. 6 mesos després es trenca definitivament l'acord entre PDECAT-Demòcrates i PSC.

Com podeu veure han passat coses. Què passarà d'aquí endavant? Quins seran els possibles jocs d'aliances? Es recuperaran els acords no realitzats? El canvi d'alcaldia pot millorar el clima d'entesa? Canviarà alguna cosa si el grup municipal està format pels (gairebé) mateixos membres?

En qualsevol cas, aquest darrer any de mandat forma part d'un cicle que acabarà en breu, a partir d'aquí caldrà saber quines són les propostes que aconsegueixen mantenir i millorar una ciutat que ens estimem com és però que en els darrers anys ha perdut part d'aquella força que va tenir.

FERRAN VILLASEÑOR és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.