Objectiu: zero deixalla


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 14/jun/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa una setmana celebràvem el dia mundial del medi ambient, celebràvem també el dia mundial dels oceans i ens lamentàvem per la mort d'una balena a la costa de Tailàndia, víctima de la contaminació de les aigües. I és que el cetaci havia empassat més de 80 bosses de plàstic, que li varen provocar una obstrucció intestinal que finalment li causà una agònica mort, sense que els biòlegs que la van atendre poguessin salvar-li la vida.

Uns biòlegs que afirmen que cada any un mínim de 300 animals marins com balenes, dofins i tortugues moren a les costes tailandeses, afectats per la ingesta de plàstics, corroborant així les dades facilitades per Greenpeace, que indiquen que més d'un milió d'aus i més de 100.000 mamífers marins moren anualment a conseqüència dels plàstics que es troben en aigües marines, uns plàstics que ja estan arribant a l'Antàrtida.

Si bé arrel d'aquella notícia les xarxes socials s'han inundat de fotografies i missatges convidant a reflexionar sobre el consum de plàstic, la seva reutilització i el seu reciclatge, és més que probable que moltes d'aquestes publicacions esdevinguin simples expressions d'un pensament momentani, provocat per l'impacte de la notícia, però que no es tradueixin en accions dirigides a la cerca de nous hàbits més ecològics.

Està a les nostres mans fer un canvi, iniciar un nou model de vida en el que reduïm el consum de plàstics i la generació de residus, un nou estil de vida al que cada vegada és més fàcil "convertir-se", doncs són moltes les alternatives i molts els comerços que, lluny de proclamar missatges vuits de significat, ens permeten aconseguir aquell propòsit. Com?

Són opcions senzilles i còmodes l'ús de bosses de roba a l'hora de fer la compra, el consum de productes a granel, reutilitzant els envasos en què emmagatzemar-los o fins i tot la substitució dels vasos de cafè per endur per tasses portàtils. Actualment, hi ha comerços que ofereixen els seus productes sense cap tipus d'envàs, i d'altres que retornen part de l'import de la compra o ofereixen descomptes al retornar els envasos dels productes.

Cada cop doncs és més fàcil reduir dràsticament el nostre consum de plàstics d'un sol ús, efectuant així petits canvis en la nostra rutina que ens ajudin a dur una vida més sostenible, verda i conscient, una vida més responsable amb el medi que ens envolta i amb els éssers amb qui convivim que, encara que ens n'oblidem, tenen el mateix dret que nosaltres a viure en llibertat, sans i estalvis.

Animem-nos a comprometre'ns amb allò que ens inquieta i preocupa, amb allò que afecta al planeta, amb allò que és el nostre deure amb La Terra i amb la vida que l'habita: el d'aconseguir un món millor, per a nosaltres, i per a ells; treballem per una vida sostenible, per una vida zero deixalla.

ANDREA XAXO és membre de la Plaforma Animalista de Sant Cugat (PAS)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.