La Floresta, un bosc habitat


  • Comparteix:

isidre.marias

Isidre Marías


Publicat: el 22/jun/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A la Floresta, on la ciutat és infiltrada pel parc de Collserola, fa uns mesos que estem donant voltes al tema de l'habitatge i les formes d'abordar-lo per evitar la gentrificació a què ens aboca la nefasta deriva mercantil. En el context de la comissió mixta de treball amb l'Ajuntament, que funciona des de començaments d'any, amb interrupcions i represes diverses a causa dels atzars de la política catalana i els canvis de cadira que comporten, hi ha hagut una aportació molt interessant de l'alumnat de l'ETSAV (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès).

Amb un afany dinamitzador encomiable, el professor Francesc Pla ha posat als futurs arquitectes a repensar aquest intricat barri de Sant Cugat que, ara fa 99 anys, va començar a fer-se en els contraforts de la serra. Aquests nois i noies, amatents a no perdre's res del que a les reunions es deia, tant a les del veïnat del barri com a les que es feien conjuntament amb l'Ajuntament, però també cercant de trobar-se amb algú del veïnat més informat, que els acompanyés a fer una passejada o els aportés alguna informació, van començar per buscar-li un sentit al fet que la Floresta sigui avui en dia tal com és. Àrdua tasca! El planejament al llarg d'aquest segle d'existència del barri ha estat en molts moments inexistent o erràtic; i d'una concepció pensada per a l'estiueig s'ha passat a ser un lloc de primeres residències.

Si més no, aquest esforç gairebé arqueològic els ha servit per conèixer la realitat sobre la qual cal actuar, que no és pas poca cosa, a més de ser imprescindible.

És així que aquests estudiants avançats d'arquitectura, amb una enorme creativitat, han llucat 13 propostes alternatives al model de creixement i d'accés a l'habitatge a la Floresta. Aquestes propostes han estat plasmades en una exposició que titulen 'El bosc animat', amb un subtítol ben clar: 'Contra la gentrificació. Per la preservació del medi natural i social del barri'. La poden veure a l'Estació dels FGC de la Floresta. Hi serà fins al 16 de juliol. No se la perdin. Hi ha esmerçat talent i aconsegueixen fer-nos veure que és possible una nova visió del problema de l'habitatge, molt més diversa de la que, fins ara, ens han plantejat els gestors del tema i de la que ens ha ofert el mercat realment existent; i també molt més social i més ecològica, més amatent a les necessitats de la gent i més respectuosa amb el medi natural. Caldria que, tant des del veïnat com des de les administracions, en primer lloc l'Ajuntament, ens deixéssim fertilitzar per aquests joves tan perspicaços.

Qui vulgui que, a més de veure l'exposició, li expliquin en visita guiada, pot demanar-ho al mail estudileve@levenet.com. Val la pena, els ho asseguro.

Tant de bo n'aprenguem i siguem capaços de portar-ho a la pràctica.

ISIDRE MARÍAS és reprentant d'ICV-EUiA al Consell de barri de La Floresta



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.