La seguretat que volem


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 13/jul/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dimecres passat la Universitat Internacional de la Pau ha tancat el seu 23è curs d'estiu que aquest any ha estat destinat a parlar de la seguretat. Pot semblar un tema fàcil per al qual tothom pensa en té les mateixes solucions: més policia local, més Mossos i fins i tot més exèrcit. Doncs vet aquí que la conclusió del curs va anar en sentit contrari: ni la policia ni l'exèrcit garanteixen la nostra seguretat.

Això dit així pot semblar una 'boutade' però cal dir que la major part dels ponents van considerar que la seguretat es té per altres mitjans. I així parlant de polítiques locals es va insistir a buscar polítiques per la pau, per la prevenció de la violència racista, contra l'exclusió social i l'erradicació de la pobresa; és a dir, que una ciutat segura ho és tant més quan té garantides aquestes prestacions.

I fins i tot es podria canviar el concepte dels ministeris de defensa i anomenar-los 'ministeris de la pau', i ja posats, es podrien iniciar polítiques serioses de conversió de la indústria militar, perquè ha quedat palès en molts països que tenir un exèrcit fort i potent en cap cas és sinònim de protegir la pau i la seguretat de la seva ciutadania. I és clar que en nom de la seguretat molts països i molts governants estan limitant cada vegada més les llibertats individuals i col·lectives.

Així doncs les conclusions extretes de les més de vint conferències les podríem resumir en què la seguretat és un concepte molt ampli, que va molt més enllà dels exèrcits, les armes, les policies i tot el que els envolta. I que cal emmarcar-la en la seguretat de base social i econòmica, la seguretat alimentària, l'accés a l'aigua, a la sanitat i a tots aquells serveis bàsics pel benestar de les persones. Si tot això estigués garantit possiblement desapareixerien totes les pors i es podria prescindir de les armes i de tots els exèrcits.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.