La qüestió de l'habitatge... ja els hi està bé!

Ramon Gutiérrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 14/set/18
Opinió| Columnes

Malgrat la falta de competències municipals en matèria d'habitatge, ajuntaments com el de Barcelona no s'han quedat de braços plegats. Han pressionat les administracions com el govern de l'Estat o la Generalitat per tal que es facin les modificacions legislatives necessàries de protecció dels llogaters i llogateres i control del mercat immobiliari.

També han iniciat modificacions de planejament per poder fer front a aquesta emergència amb nous instruments. La zona única de tempteig i retracte, la reserva del 30% d'habitatges a lloguer de protecció oficial, la compra de blocs amenaçats per fons voltor...  A Sant Cugat la situació és dramàtica. En una setmana hem viscut desnonaments de lloguer, una mort per suïcidi, i diàriament tot allò que hem de viure per trobar un pis o per no pagar més de la meitat d'un sou mitjà-decent en habitatge. Tenim la ciutat més cara de Catalunya i seguim sent la capital de l'especulació immobiliària.

El govern municipal de Convergència -o com es diguin ara- no ha fet res ni els 40 anys que porta governant, ni en els 4 anys d'aquest mandat en què totes les forces polítiques d'esquerres no els hem fet més que reclamar accions. Ara queden 8 mesos de mandat i tot són bones intencions. Pretenen fer ara el que no han fet mai. El passat mes de juliol, ja van intentar arrossegar-nos a totes les forces polítiques en un acord per l'habitatge al ple sense contingut. Evidentment que cal entendre'ns entre totes per buscar solucions, però per posar-nos d'acord hem de debatre de models, negociar, proposar, renunciar, no es pot començar per la teulada anunciant un consens que no existeix. 

I ara en ple 'Setembre calent' respecte als temes d'habitatge, ens proposen començar a tramitar una modificació de planejament ambiciosa, que recorda moltíssim el que ha fet l'Ajuntament de Barcelona. A mi, a priori, no em
sembla malament copiar les bones idees d'altres municipis -citant sempre l'origen i adaptant-ho bé al context local-, el problema és quan es presenta amb la intenció de fer quedar malament la proposta original, dient que 'nosaltres el mateix, però millor i completament diferent'. 

Clarament no tenen interès a què ningú ho entengui. De fet dubto que tinguin interès a fer que Sant Cugat deixi de ser un model exclusiu i excloent, ja els hi està bé.

RAMON GUTIÉRREZ és portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA