El que ens ha deixat l'1-O


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 1/oct/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ha passat un any. Els fets de l'1 d'octubre i els posteriors ens donen prou perspectiva per analitzar el que va passar.

Per a mi, el més important és la mobilització ciutadana, que va ser històrica i exemplar. És un fet que una gran majoria de persones del nostre país vol exercir el dret a decidir i la relació que hem de tenir amb Espanya. Es va demostrar, doncs, la capacitat de tantíssima gent d'organitzar-se i exercir la defensa d'unes idees a través d'accions, a través de mobilització pacífica.

Sempre he defensat que el resultat d'un referèndum ha de ser aplicable, i això vol dir que ha de ser acordat, acompanyat de la claredat que tant els del 'sí' com els del 'no' participen del referèndum i es comprometen a complir el resultat.

Ja sabíem que l'Estat no pensava reconèixer un referèndum. Ara també sabem que els seus organitzadors no sabien com fer efectiu el resultat i que no s'havien calculat les conseqüències socials, polítiques i penals.

És cru, però ho hem de dir, l'1 d'octubre no hi va haver un referèndum d'autodeterminació. La mobilització extraordinària no va atorgar les garanties democràtiques necessàries, ja que no hi havia el debat necessari i s'interpel·lava només a una de les parts.

I el més greu de tot, la mobilització va ser contestada amb una violència policial injustificada. Un estat sord i impotent va oferir la seva pitjor de cara a Catalunya i al món, incapaç de gestionar un conflicte polític intern amb la mínima decència democràtica que se n'espera, i amb una judicialització posterior que ha empantanegat qualsevol sortida negociada.

Durant aquest any, hem assistit a una consolidació de dues posicions enfrontades que, malgrat que no ho sembli, no tenen cap intenció de trobar un encaix real a les seves propostes. Comparteixen l'estratègia política, seguir avançant cap al no-res, sense gens de ganes de corregir la direcció, ni de buscar punts de trobada amb altres que ajudin a construir consensos o a solucionar la crisi de país.

RAMON GUTIÉRREZ és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.