Invasors envaïts


  • Comparteix:

aina.balada

Aina Balada


Publicat: el 12/oct/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 12 d'octubre potser sí que hauríem de commemorar alguna cosa, però no una ocupació genocida, sinó la resistència dels indígenes i la reivindicació de les seves cultures. De fet, la data, hauria de comportar aquí a Europa una reflexió sobre què va suposar el colonialisme i començar d'aquesta manera a restaurar el mal ocasionat.

Aleshores ens adonaríem que actualment estem participant de noves formes de colonialisme, on empreses i governs continuen explotant els recursos humans i ambientals dels continents americà, asiàtic i africà; signen tractats de lliure comerç abusius i reclamen deutes il·legítims amb l'objectiu de garantir l'elevat consum d'occident i assegurar-se alts beneficis econòmics. Aquest nou control polític i econòmic origina contínuament nombrosos conflictes i migracions internes i internacionals, que només preocupen a Europa quan traspassen les seves fronteres. I aquí la paradoxa: que siguin els mateixos governs que envaeixen, espolien territoris i provoquen milers de conflictes mundials, els que, en nom de la seguretat, expulsen a milers de persones fugitives de la misèria o la guerra, que es juguen la vida per aconseguir un futur millor adduint que són masses i no caben. De manera tan poc subtil, els envaïts esdevenen invasors.

Acceptar aquest discurs ens fa ser còmplices del racisme i, per això, hem d'exigir als nostres governants que adoptin mesures al respecte. No és suficient, com ha fet l'Ajuntament de Sant Cugat, proclamar-se Ciutat refugi o Defensora dels drets humans i no oferir els recursos necessaris que garanteixin la plenitud de drets de les persones refugiades, de les persones menors no acompanyades i de les immigrants en situació irregular de la nostra ciutat i entorn. Aquesta actitud no només és insensible envers a les persones que pateixen aquesta realitat, sinó que simplifica el problema en esdevenir un menyspreu dels drets humans.

Potser hauríem d'aprendre de poblacions com Riace, Itàlia, que té el seu alcalde Domenico Lucano sota arrest domiciliari per obrir les portes de la ciutat com a ciutadania de ple dret a milers de persones migrades.

AINA BALADA és membre del Grup Motor de Sant Cugat En Comú



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.