Pressupostos


  • Comparteix:

roman.escuer

Roman Escuer


Publicat: el 20/oct/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En aquests dies observem amb interès la manera com els governs dissenyen la seva estratègia a curt termini. Una estratègia que es mostra naturalment amb l'elaboració dels pressupostos. Bé, alguns governs, perquè, per exemple, el govern actual de la Generalitat ni té estratègia, ni té pressupostos, ni té interès. De fet, ni governa. Probablement, de tant que està 'pressionant' (sic), el Molt Honorable ha provocat que el seu ventríloc de Waterloo s'hagi fet un embolic amb les representacions i els personatges. Per cert, algú s'ha preguntat per què un intel·lectual de primer ordre, un home de cultura catalana pura i excelsa, utilitza el castellanisme 'apretar' per encoratjar les bèsties? Bèsties ho som tots com a éssers naturals d'aquest món. Però, en aquest cas, Torra es dirigeix, per descomptat, a les bèsties beneïdes, somrients, de pau i no com les altres bèsties, les hienes, agressives, llefiscoses i rovellades. Resposta: o és, en el fons, un castellà vell o el ventríloc li fa dir expressions que ell no processa adequadament.

Tornant als pressupostos. Són la fotografia de qualsevol govern. El de Madrid, el 'gobierno bonito', que diuen els insignes plumífers de la dreta nacional catolicista a les tertúlies i als digitals. I aquí, a Sant Cugat, el 'gobierno flaquito', que diria jo, on l'equip de direcció política encapçalat per la senyora Fortuny, sembla més preocupat en preparar les maletes per fer un viatge nostàlgic que en la ciutadania. No és el viatge a Ítaca, que també el preparen amb molt de gust des de fa anys, i que mai no acaben d'engegar, quedant-se sempre encallats a la rotonda de l'Hipòdrom. És senzillament el viatge de fi de curs, on tot s'acaba, sabent que quan regressin ja no tindran la paella municipal pel mànec.

El 'gobierno bonito' del senyor Sánchez acaba de presentar un esborrany de pressupost per al 2019. Convindria assenyalar que són els comptes més progressistes de la darrera dècada. Probablement, encara insuficients per retornar als treballadors tot allò que el vent de l'enèsima Gran Crisi financera s'endugué. Però no hi ha debat sobre la ferma voluntat del govern socialista de defensar el dret al benestar que tenen individualment i col·lectivament els ciutadans d'aquest país. Que les dretes, espanyola i catalana, es posin les mans al cap és la prova del cotó que l'esborrany de Sánchez va en la bona direcció. En cas de ser aprovat, extrem que no es pot descartar, el govern faria bé de descomptar dels comptes una possible desacceleració econòmica pel conflicte aranzelari internacional i la derivada inflacionista.

El 'gobierno flaquito' de la senyora Fortuny ha fet una proposta de pressupost municipal per al 2019 francament desconcertant. Mira d'abastar-ho tot i no arriba enlloc. Detalla partides reals i també imaginades, intentant que res no quedi per xifrar, segurament amb l'objectiu obert d'aconseguir els suports que li calen per a aprovar-ho. Perquè aquest govern municipal és feble. No en termes quantitatius, que també, com ho pot ser el govern de Madrid. Sinó en termes qualitatius, donada la sortida aquest any dels seus principals actors, políticament parlant.

Malgrat l'esforç del regidor d'Economia i Hisenda, i de l'equip de govern que l'empara, per fer-nos veure que les presumptes prioritats són les polítiques d'habitatge, seguretat i mobilitat, en realitat és un miratge que amaga dues característiques claus, nuclears d'aquests comptes. La primera, que malgrat els vesteixen de números per a un progrés social, el pressupost és tossudament conservador, trist, convergent. La segona, que els comptes estan dissenyats per passar el tràmit, simplement. No tenen esma, són avorrits, ensopits. Un pressupost absolutament fred i burocratitzat.

Insuficientment dotat en habitatge públic, en el foment de l'ocupació, en atenció a les persones, en equipaments històricament reclamats per la ciutadania, és també un pressupost centralista, concèntric. Perpètua l'eterna i suau marginació dels barris, com si dins de la mateixa ciutat hi hagués diverses categories. En definitiva, per al 2019 les inversions de l'Ajuntament de Sant Cugat en la seva gent cauran un 35% respecte a aquest any. Els impostos i taxes tanmateix no es toquen. Si no fora perquè estem tractant d'assumptes essencials, cabdals per a la ciutadania, diríem que el govern municipal bromeja. En realitat, és l'evidència innegable, indubtable que aquest govern no s'aguanta ni amb cola. Passi-ho bé i bon viatge.

ROMAN ESCUER és membre de l'Executiva del PSC de Sant Cugat del Vallès



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.