Descentralitza que fa fort: una EMD per a la Floresta


  • Comparteix:

isidre.marias

Isidre Marías


Publicat: el 26/oct/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una vegada més, la Floresta es planteja apoderar-se. No és la primera vegada. En els 40 anys que portem d'ajuntaments democràtics, ha sorgit en diferents moments la necessitat de tenir institucionalitzada una certa forma de autogovern del barri en forma d'una EMD.

L'Ajuntament ha fet i reformat diverses vegades el ROM. La darrera reforma va establir el 'cafè per a tots'. Tots els barris tenen consell, per bé que la participació i la dinàmica de cadascun és ben diferent. A la Floresta, des de les últimes eleccions (2015), l'alcaldia va concedir, sense estar-hi obligada pel ROM vigent, la presidència del consell de barri a la candidatura que havia obtingut més vots en la demarcació. Cal dir que la novetat era aquesta concessió, no el fet que alguna candidatura diferent de la que havia guanyat al conjunt del municipi guanyés a la Floresta, que això ja s'havia produït en moltes altres ocasions.

Aquesta concessió, al meu entendre, tenia visos de regal enverinat. A la casa gran estaven cansats d'haver d'anar a presidir un consell en el qual tot sovint els tocava el rebre i no sembla precisament que els regidors del govern municipals es barallessin per presidir-lo. Aquesta concessió, doncs, se'ls figurava més aviat com un tallafoc. Qui ha exercit aquesta presidència, notablement en Ramon Piqué, ha fet molta feina procurant la participació de diferents i diversos sectors del molt actiu veïnat florestà. És un mèrit que se li ha de reconèixer i que penso que va sorprendre al govern municipal.

Però aquesta dinàmica, sense la concessió de la presidència del consell, ja havia existit en diferents moments d'ençà que tenim ajuntaments democràtics. El barri s'havia mobilitzat de forma no només reivindicativa, sinó també propositiva, amb una gran diversitat de plantejaments i amb un alt nivell de debat (que aquesta també és una característica evident de la Floresta).

La dinàmica és que el barri genera reflexió i coneixement i el govern municipal, com a molt, se'n serveix per al que li convé (al govern, no al barri) i després fa la seva. Les tàctiques per part de l'Ajuntament són diverses, de vegades és la simple dilació, que deixa els veïns proactius extenuats, o de vegades és una hipertròfia en la qual, amb gran desplegament de vèrbola i PowerPoints, se solemnitza la creació d'una comissió per a qualsevol tema que generalment dona resultats migrats (de vegades contradictoris) comparats amb les expectatives suscitades.

En altres conteses en les quals s'havia plantejat la conveniència de passar a ser una EMD s'havia acabat per desistir. Les dificultats eren en el finançament del nou ens o en el procediment legal establert per arribar a aquesta nova institucionalització. Ara, després de la darrera modificació de la llei, ja no ens podem constituir en EMDescentralitzada, sinó en EMDesconcentrada. No és només un canvi terminològic. Sembla que en bona part la cosa dependrà de la voluntat majoritària del ple municipal, que és com dir 'del govern municipal', cosa que ja ha succeït generalment amb l'aplicació del ROM.

És cert que molts problemes s'han de poder gestionar de la forma més propera al lloc i les persones que els pateixen. Hem d'apostar perquè així sigui, sens dubte. Sense deixar de veure que, per contra, hi ha problemes que només es poden resoldre a una escala més general o global. Poso com a exemple alguns problemes mediambientals.

Estudiem-ho, però no oblidem el passat, que de vegades els pretesos grans descobriments no són sinó la reminiscència del que vàrem oblidar. Que el llegir no ens faci perdre l'escriure... Vull dir que no ens ho fiem tot a aquesta aposta i seguim 'culo di ferro' en els temes florestans que tenim entre mans i en discussió amb l'Ajuntament.

ISIDRE MARÍAS és reprentant d'ICV-EUiA al Consell de barri de La Floresta



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.