La lluita de Manel Porta


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 16/nov/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Desconec la causa de la mort de Manel Porta, excoordinador de la delegació santcugatenca de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), però sigui quina sigui és dolorosa, perquè ens ha pres una persona excel·lent, honesta i entusiasta, i perquè amb 73 anys d'edat encara tenia molt de temps per endavant per dur a terme totes les coses que li bullien al cap.

El vessant humà de la personalitat de Manel Porta, tanmateix, és indestriable del vessant polític, perquè, a més de ser un gran coneixedor de Catalunya, en termes geogràfics, és a dir, de la idiosincràsia dels seus racons, era també un defensor apassionat dels seus drets nacionals. Per això va tenir un paper tan significatiu en l'àmbit local, per bé que des de la discreció, en el procés per la independència que viu el nostre país.

Els processos d'alliberament d'un poble són sempre molt abruptes, sovint tortuosos, perquè l'opressor no sols està encantat de ser-ho, sinó que, per mantenir-se, necessita que el poble segrestat no s'alliberi mai. Dit d'una altra manera: l'opressor és tan feble, que necessita oprimir per sentir-se fort. I una de les seves maniobres perquè res no canviï consisteix a fer perdre el temps amb camàndules al segrestat per tal que això li generi desgast, desencís i frustració. És prou sabut que si hom no creu en si mateix, les seves capacitats intel·lectuals, per elevades que siguin, li serveixen de ben poc. L'esport ens n'ofereix mostres cada dia, ja sigui en el terreny col·lectiu o individual. I el mateix passa en altres àmbits de la vida.

Aquesta és la raó per la qual les persones com Manel Porta esdevenen cabdals, perquè són persones que no defalleixen, són persones que saben que la fita de la llibertat és la més noble i valuosa, però també la més difícil, i, per tant, procuren mantenir ben alta la moral dels seus companys d'odissea. Una pèrdua immensa, la de l'amic Manel, tan immensa com la feina que va fer. Aquesta, però, ningú no la podrà esborrar i es queda amb nosaltres.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.