La lluita pels serveis públics és la nostra forma de fer país


  • Comparteix:

vicenc.san.francisco

Vicenç San Francisco


Publicat: el 15/des/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El govern de la Generalitat ha despertat del seu somni per culpa del soroll de la realitat del carrer. Metges, mestres, bombers, policies i tot el col·lectiu de treballadors públics han sortit per reclamar la devolució de les pagues de 2013 i 2014 i per evitar la degradació que pateixen els Serveis Públics, conscients que els usuaris d'aquests serveis som tota la societat.

Les mobilitzacions dels empleats públics no han d'interpretar-se com la reivindicació d'un gremi pels seus interessos. Hi ha, sobretot, un component de lluita per la millora els Serveis Públics. Els metges reclamen coses tan senzilles com tenir temps per atendre als malalts com es mereixen, els professors demanen que es redueixi el nombre d'alumnes per classe i, en general, tots els treballadors públics reclamen un increment de les plantilles, a causa que des que governa la dreta de CiU, Junts pel Si, Junts per Cat, PDeCAT, i ERC, amb prou feines s'ha realitzat oferta laboral de places públiques.

Als moments més durs de la crisi, el govern espanyol va retirar una paga de l'any 2012 als seus treballadors, que va ser retornada en poc temps, però el govern de la Generalitat d'Artur Mas va decidir retirar la paga de 2012 i, a més, retirar una paga de 2013 i una altra de 2014, així com suspendre les ajudes del fons social dels treballadors i les aportacions al fons de pensions laboral.

Per iniciativa d'ICV-Catalunya en comú Podem i PSC, el Parlament ha aprovat una resolució que insta el Govern a retornar les pagues entre aquest any i el 2019 i que el Govern faci efectiva la devolució del 10% abans de desembre de 2018, com es va comprometre l'Executiu. La portaveu d'ERC en el Parlament, Anna Caula, ha respost que 'no cal jugar amb la gent prometent coses'. Tan acurat que és el Govern amb alguns mandats del Parlament i tan desmemoriat amb uns altres.

L'actual Govern de dretes i hereu de CiU, Junts pel si, etc., del President Torra ha pactat en l'últim minut amb els sindicats la devolució d'aquestes pagues en còmodes terminis i sense interessos a quatre anys, fins al 2022, és a dir nou anys més tard de generar el deute. (De la resta del fons social i de pensions continuem sense parlar). Aquest acord només és possible gràcies a la profunda feblesa dels sindicats, més preocupats pel manteniment dels seus privilegis i allunyats de la defensa dels interessos de la classe obrera i a l'escassa consciència social d'uns treballadors que hem interioritzat la cultura capitalista del lliure mercat on tot es compra i tot es ven.

Lamentablement el Govern està en altres temes, per a ells més prioritaris. Des de la seva mentalitat burgesa veu als serveis públics com la competència a les seves empreses privades i tracten als treballadors públics com els seus lacais. D'altra banda, utilitzen la vella tàctica de 'Cuanto peor mejor' (la mateixa que va utilitzar i utilitza el PP com a oposició) i així s'han dedicat a desactivar a la policia per treure als seus escamots fidels al carrer i crear el caos amb el tall de carreteres i paralització de Catalunya. El seu President Torra fins i tot es permet marcar-los la forma d'actuació des de la tribuna del Parlament.

Res de nou sota el sol, velles astúcies dels anys 30 del segle XX. Quan no es té la capacitat de governar solament els queda generar el caos. Això no va d'Independència, això va de mantenir les seves prerrogatives. Ens parlen de país però realment es refereixen al seu quiosquet privat.

VICENÇ SAN FRANCISCO és Secretari d'Organització del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.