Indiferència Participativa


  • Comparteix:

andreu.sierro

Andreu Sierro


Publicat: el 8/feb/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Hi ha qui diu que a la gent no li interessa participar en la vida política del seu poble. D'altres diuen que no es refien dels polítics i que participar no serveix de res. Sembla que vivim en un moment on la societat és indiferent a l'acció política que es desenvolupa al poble. Hi ha moltes raons per aquest desinterès. Algunes, per exemple, estan relacionades en un model de societat que no facilita la conciliació familiar. Però d'altres tenen a veure amb la gestió de la participació.

Com a exemple, segur que totes coneixem moviments socials que han aconseguit mobilitzacions d'èxit on la gent s'ha bolcat incondicionalment. Per tant, quan la idea és clara, la gent vol participar. I també quan la gent confia en qui ho organitza, també s'hi suma. Només cal que la motivació sigui real, i que les regles del joc i la direcció siguin clares.

Però sembla que no és el cas del model participatiu de Sant Cugat.

Per una banda, s'han fet uns pressupostos participatius en què la gent ha pogut proposar idees i projectes interessants. En principi, podem pensar que està molt bé però podem dir realment que aquests pressupostos participatius estan pensats per invertir en el poble o en el barri? Jo ho dubto, ja que en veure el mètode de treball te n'adones que és competitiu i no col·laboratiu: tothom lluita per defensar la seva idea i potser a les persones que l'han dissenyat ja els va bé que sigui així!

Per altra banda, tenim els consells de barri. Tampoc s'entén quin valor participatiu els hi dóna l'equip de govern. Les que han participat en el Consell de Barri de centre-est saben molt bé el que dic. Les sessions del Consell de Barri són un bolcat de queixes que cauen en un pou sense fi i les respostes que dóna l'Ajuntament a les seves demandes: o bé són divagacions, o bé el silenci. No és d'estranyar que cada vegada hi vagi menys gent.

I no, no funciona.

Cal canviar el model de participació i, per això, necessitem uns consells de districte realment efectius. No podem mantenir la configuració actual dels districtes: és desequilibrada i dispar. No podem conformar-nos amb els pressupostos de lliure disposició que s'assignen als barris si volem donar veu a la gent per decidir.

Cal dotar als consells de barri de veritable poder, redefinint les seves competències i assignant-los uns pressupostos adequats per poder realitzar projectes de barri com cal i d'on surtin propostes consensuades pel veïnat.

Però, sobretot, el més important de qualsevol procés participatiu, sigui quin sigui, mani qui mani, és que s'ha de saber escoltar a la gent per donar respostes justes a les propostes i a les demandes.

Perquè el pitjor enemic que té la participació és la indiferència. Sobretot de qui l'organitza.

ANDREU SIERRO és membre de Sant Cugat en Comú



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.