Formació professional. Estudies o treballes?


  • Comparteix:

andreu.sierro

Andreu Sierro


Publicat: el 15/mar/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

He tingut el privilegi de ser professor i cap d'estudis d'una important escola d'imatge i so a Barcelona. Durant cinc anys vaig estar en contacte directe amb els cicles formatius de grau superior i mitjà i col·laborant amb el departament d'Ensenyament per a l'actualització de diferents currículums acadèmics. D'aquella època, molts i moltes de les alumnes que vaig conèixer han desenvolupat una carrera professional en el sector audiovisual i algunes d'elles reconegudes en el mercat laboral. També vaig tenir l'oportunitat de conèixer docents de l'escola pública i privada, i professionals del sector on tots reconeixíem el valor i la necessitat de la formació professional.

Però encara existeix la idea que la formació professional és la sortida al fracàs escolar. Fals. Escollir aquesta via formativa respon a interessos personals. La formació professional és una necessitat pel mercat laboral. Podem dir que té un impacte directe en la generació d'ocupació, riquesa i progrés econòmic. Les dades d'ocupació assenyalen que les persones graduades en FP tenen una taxa d'atur relativament baixa: d'entre un 11% i un 13%, molt per sota de la taxa d'atur de la població de 16 a 24 anys a Catalunya, que és d'un 37,64%.

Però a Sant Cugat ha faltat aquesta perspectiva. Tenint en compte el creixement de la nostra ciutat l'oferta de formació professional és insuficient. Probablement l'equip de govern encara té l'FP estigmatitzada i per això no li ha donat gens de valor.

Cal canviar. Cal que les institucions públiques, SOM, SOC, els centres educatius i les empreses puguin avaluar i col·laborar conjuntament en l'estudi de les necessitats formatives del municipi. Cal determinar quins cicles formatius són necessaris tenint en compte l'oferta educativa de ciutats veïnes i afavorint una estratègia de col·laboració. Per això és important crear un servei d'informació, orientació i assessorament professional i laboral de suport als centres escolars i a l'abast de les famílies i alumnes del municipi. I no oblidem que la formació professional també contempla la millora de formació, qualificació i requalificació professional, tant de persones joves com d'adultes.

En definitiva, necessitem un pla de formació professional que esdevingui una realitat laboral per molts veïns i veïnes de Sant Cugat.

ANDREU SIERRO és membre de Sant Cugat en Comú




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.