Tan a prop i tan lluny


  • Comparteix:

aina.balada

Aina Balada


Publicat: el 12/abr/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'Ajuntament de Sant Cugat viu una greu crisi de representació. La manca de polítiques públiques en favor dels interessos del poble i un model burocràtic d'organització distant i rígid ha provocat, inevitablement, que la seva ciutadania se senti cada cop més allunyada de la institució.

L'actual govern local ha apostat per un model de gestió municipal privada, poc transparent i mercantilista que ha fet un ús abusiu de l'externalització i la privatització de serveis públics de la ciutat. D'aquesta manera, s'ha gestionat el municipi d'acord amb criteris privats en detriment de valors públics que situin a les persones al centre de les polítiques municipals i s'han remarcat les desigualtats, l'exclusió residencial i les fractures urbanes.

Davant d'aquesta problemàtica, és imprescindible introduir canvis profunds en el model de gestió i participació. Cal donar impuls a la participació ciutadana i implementar formes d'expressió i representació democràtiques que garanteixin els drets bàsics de la ciutadania i generin una institució menys burocratitzada i més eficaç que apoderi a la comunitat.

Per fer-ho, hem de canviar la voluntat política de l'Ajuntament i organitzar socialment els districtes i barris amb processos de treball conjunt entre el teixit associatiu, els moviments socials i els serveis públics de proximitat per enfortir l'autogovern i la seva participació en l'elaboració de polítiques públiques.

Aquests processos s'han de dur a terme amb la diligència més gran possible, sense el paternalisme que caracteritza el nostre Ajuntament i sense que impliqui la institucionalització dels moviments que hi treballen i la seva desactivació.

En aquest sentit, els partits polítics hem de ser honestos i diferenciar molt clarament quin és el lloc de cadascú, per molt que gran part de la nostra militància formi part de diversos moviments o entitats de la ciutat. Hem d'evitar sobretot el clientelisme i la creació de moviments socials controlats directament per partits polítics per tal d'ampliar la seva base social o fer estratègies electorals.

D'altra banda, els moviments socials han de protegir la seva independència i transversalitat, sense que això impliqui necessàriament mantenir-se al marge completament de la dinàmica electoral, doncs els necessitem per obrir camí i aconseguir un govern transformador. Però sí per mantenir els seus principals objectius i no desaparèixer.

AINA BALADA és membre de Sant Cugat en Comú



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.