El verí no distingeix espècies


  • Comparteix:

pas.sant.cugat

Pas Sant Cugat


Publicat: el 18/abr/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En les últimes setmanes han sorgit alguns casos d'enverinament de gossos que han posat en alerta a moltes persones de la nostra ciutat. No és per a menys, de fet, que hi hagi substàncies verinoses i esquers a parcs i zones públiques és una qüestió que ens afecta a tots: a aquells qui convivim amb altres animals, clar, però també als qui no ho fan. Tots som vulnerables davant d'aquestes substàncies, els verins no hi entenen pas d'espècies.

No és senzill evitar els casos d'enverinament però hi ha coses que podem fer per mirar de minimitzar riscs. Quan passegem amb gossos pels parcs de la nostra ciutat, hem d'estar atents a tot allò que puguin arreplegar de terra. No val passejar mirant el mòbil tota l'estona perquè, a banda de que aquest és el seu moment i és bo que estiguem per ells, és molt fàcil que mengin alguna cosa sense que ens n'adonem. En cas que hagi menjat alguna cosa, el millor és anar al teu veterinari de referència (si és de nit o festiu sempre trobaràs centres amb serveis d'urgències). Si tens oportunitat, agafa alguna mostra d'allò que ha menjat per ensenyar-la al veterinari i, si cal, analitzar-la. Marca la ubicació on estava per després poder donar avís a la policia. Avisa, també, a amics i coneguts i si tens ocasió posa en alerta a alguna associació animalista que pugi fer-ne difusió a les xarxes i moure-ho a nivell administratiu.

Si vas passejant per qualsevol zona de Sant Cugat i trobes alguna substància o menjar que et semblen sospitosos, fes-ne fotografies, marca la ubicació i truca la policia per demanar que hi vagin (aquest és protocol que té l'Ajuntament per aquests casos). A més, nosaltres sempre recomanem fer una instància al dia següent o trucar a Salut pública per a que en quedi constància.

Alguns símptomes d'intoxicacions i enverinaments: apatia, convulsions i afectacions neurològiques, vòmits, diarrees, petèquies, etc. Si veus alguns d'aquests símptomes sempre és millor anar ràpid al veterinari (o trucar-lo en cas de no poder desplaçar-t'hi) abans de fer res. En aquests casos és millor pecar per excés de zel perquè la rapidesa pot ser crucial i salvar vides.

Hi ha enverinaments fets amb mala fe i d'altres que es produeixen per actituds irresponsables i deixadesa. Si us plau, reconsidereu fer ús de productes que tenen efectes devastadors i extremadament cruels (no podeu imaginar el patiment que poden arribar a provocar) sobre tot tipus de fauna com gossos, gats, ocells, rates, ratolins... També sobre els humans. I a aquelles persones que ho fan amb mala fe i decideixen posar verí o substàncies químiques a la via pública, els volem recordar que fer-ho és constitutiu de delicte i està penat amb penes que poden ser fins i tot de presó. Volem recordar-los-hi que, la gent que estimem i protegim els altres animals som més, així que ja poden anar amb compte. Som molts ulls els que vigilen.

Marta Guàrdia
PAS, Plataforma Animalista de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.