Adoptar també tortugues


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 6/jun/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Recentment he considerat una cara de l'adopció animal que no coneixia, més aviat, que no em plantejava. Tot arrel del descobriment d'un petit refugi d'animals i d'una conversa amb la meva cosina de 8 anys.

Tot i la seva il·lusió per tenir un gos, ara per ara la idea de tenir tortugues agafa força. I ella, tota emocionada, em comentava que li'n comprarien. En un primer moment, la idea de comprar-les em va semblar totalment desencertada, fins que vaig pensar en el següent: en primer lloc, jo he tingut hàmsters i ambdós els he adquirit, i en segon, existeix l'adopció de rosegadors, de rèptils?

Quan pensem en adoptar un animal, gats i gossos ens vénen a la ment; són els 'animals de companyia' més típics, els que més tenim i també sovint els que més estimem; a ells els atribuïm unes capacitats i una sensibilitat que a molts ens fa rebutjar la seva compra.

Però quan el nou membre de la família no és ni gat ni gos, la idea de l'adopció es dilueix fins a gairebé desaparèixer; el més usual és acudir a botigues d'animals o fins i tot jardineries, i comprar.

Molts no pensarem (ni de fet sabrem) que aquests animals també es poden adoptar, que existeixen refugis per a ells i des d'on els busquen una família. De ben segur que el més senzill és adquirir-los per un baixíssim preu i sovint d'oferta, i fins i tot és relativament comprensible no voler atabalar-se ni complicar-se la vida amb una adopció a canvi d'un animal tan petit, tan senzill, tan 'insignificant'.

El que és clar és que adquirir un animal no hauria de ser una opció, no només a nivell legal, sinó també ètic; d'altra banda, cal considerar que els petits animals provinents de botigues sovint no han rebut el tracte ni les cures que necessiten, essent relativament freqüents els casos en què el comprador es troba (sense saber-ho) amb un animal malalt o que espera cries; arrel d'això, han sorgit a xarxes socials moviments en que persones 'afectades' exposen les seves experiències, i que ens fan adonar de la dura realitat d'aquests animals.

La compra equival a rebaixar un ésser sensible i amb vida pròpia a un mer objecte desanimat, implica reduir el seu valor al preu que li posin, i sovint comporta ignorar el tracte que algunes cadenes de venta els donen.

Aquesta és la reflexió que ara comparteixo i espero es desperti en qui em llegeix, petits pensaments i petits actes que, amb voluntat, poden canviar la vida d'aquells amb qui compartim planeta, per petita que pugui semblar la seva existència.

ANDREA XAXO TORRES és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.