Opini

L抏fecte Nimby o el classisme racista de tota la vida?


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro


Publicat: el 19/juliol
Opini| Columnes
PDF |

Qu pot portar una persona menor d'edat, per tant, un nen, nena o adolescent, a marxar del seu pa韘 per qualsevol mitj possible (sota un cami, en pastera o pagant a m鄁ies)? Intentem empatitzar tan sols un m韓im, ficar-nos en la pell d'alg que ho deixa tot i arrisca la vida per cercar un indret al m髇 on poder guanyar-se la vida.

Estem parlant d'un tipus d'immigraci for鏰da per les condicions econ騧iques o pol韙iques de pa飐os, generalment, del nostre sud immediat. Pa飐os que, al seu torn, estan imbricats en les relacions de poder que la globalitzaci i la geopol韙ica imposen. Aix doncs, s髇 pa飐os amb qui hi tenim relacions institucionals, comercials i pol韙iques; sovint convenients als nostres interessos. M閟 enll d'aix, tots ells comparteixen una hist騬ia comuna de colonitzacions, guerres i d'altres 'requeriments' del negoci occidental.

Aix doncs, ens trobem que, despr閟 d'anys i anys de relacions desiguals, s'intensifiquen les migracions fins al nivell d'emp鑞yer desenes de milers de menors a dur a terme travessies d'all m閟 perilloses. Qu r鄍id ens hem oblidat de totes aquelles fam韑ies europees que van fugir en massa cercant un indret millor on viure quan la guerra succe颽 aqu!

Avui dia ens trobem amb all que l'acr騨im anomena MENA: menor estranger no acompanyat. Un acr騨im fred i distant que oculta qui hi ha al darrere: nens i nenes. Estem parlant de desenes de milers d'infants i adolescents desemparats cercant la forma de sobreviure i viure com m閟 dignament puguin. I, un cop aqu, succeeix all que els anglesos anomenen 'nimby', un altre acr騨im que vol dir 'not in my back yard'. Ergo, no al costat de casa meva. Sovint, la tend鑞cia 閟 la de generalitzar, fer del fet concret el paradigma, la norma. I 閟 aix com es construeixen tots els discursos d'odi i racistes vers unes persones que no deixen de ser infants. Es titlla a tots ells de delinq黣nts i 閟sers perillosos. Se'ls deshumanitza amb una facilitat esfere飀ora.

Recordeu, estem parlant d'infants o d'adolescents en el millor dels casos. Aix es generen moviments de rebuig als centres d'acollida fins al punt d'arribar a atacs f韘ics als joves o als centres que els acullen. D'aix se'n diu atac feixista. Doncs b, al meu parer, aix del 'nimby' no deixa de ser una actitud classista i racista. B鄐icament perqu s'acostuma a donar amb aquelles capes de la poblaci que s髇 m閟 pobres i que estan m閟 desprotegides. No he vist mai reaccions de tal nivell quan posem la mirada al turisme massiu que destrossa barris i ciutats amb tot de persones, amb qui compartim carnet d'europeus, desfassant-se. Quan es tracta d'aix, ja no som tan 'nimby', per qu ser?

La solidaritat i la cooperaci ha de ser a tots els nivells, hem de ser-ho m閟, entre nosaltres i entre totes aquelles persones que, per com funciona el m髇 avui en dia, han arribat fins aqu. Tota ajuda sempre 閟 poca i cal que com a societat ens comprometem a generar comunitats m閟 integrades i cohesionades. Amb rebuig i odi l'鷑ic que aconseguim 閟 segregaci i enfrontament. Cap societat o comunitat podr dir-se ser lliure, solid鄏ia i cohesionada si no rebutja de forma vehement el racisme i els atacs a la diversitat. Tenim feina a fer!

MARCO SIMARRO 閟 regidor de la CUP-PC de Joventut, Participaci i BarrisComenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta not韈ia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Av韘 important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opini expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il穕egal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel穕ar el dret de publicaci als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Aconsegueix els v韉eos de Cugat TV en DVD

Mira el cat鄉eg de la Botiga de cugat.cat