Nosaltres presentem moció


  • Comparteix:

albert.salarich

Albert Salarich


Publicat: el 16/set/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Existeix una dificultat damunt de la taula que és l'accés a l'habitatge per part de la ciutadania. Aquesta dificultat no la tenim només nosaltres a Sant Cugat, és un problema que va més enllà del nostre terme municipal. Hi ha molts municipis de l'Àrea Metropolitana que l'any passat van tenir un augment de dos dígits en el percentatge de preus del lloguer, a Sant Cugat l'any passat va estar a l'entorn del 3%.

Que és una questió que no ens afecta només a nosaltres no solament ho creiem nosaltres, ho creu també la Generalitat de Catalunya, que és al nostre entendre qui té la capacitat i les eines per donar una mirada col·lectiva que permeti aportar-hi solucions. D'establir un marc legislatiu que tingui en compte tothom, que orienti també als municipis com abordar aquesta dificultat en totes les seves variables, que incentivi a qui disposa d'habitatge perquè l'incorpori al mercat i s'hi senti protegit, que pugui ajudar qui més ho necessita, que escolti els que hi entenen, i que faci una ullada al que també experimenten realitats d'altres països del nostre entorn, o el que ha passat a ciutats que fa molt de temps que s'hi han posat i ara n'extreuen conclusions. En definitiva, que posi al dia amb rigor la normativa reguladora i tingui en compte totes les necessitats actuals de la ciutadania.

Evidentment, també des de l'àmbit local cal seguir treballant, i n'hem de posar, de solucions, no ens podemquedar aturats, de fet Sant Cugat compta amb eines ja creades com Promusa que van néixer per donar resposta a aquesta dificultat. Podríem fer un repas i veuriem que de feina se n'ha fet a Sant Cugat, però ara ens cal anar més enllà i no servirà de res si no anem a l'hora amb Govern de Catalunya. Creiem que un bon començament és alinear-nos tots plegats i fer costat a la Generalitat de Catalunya en la iniciativa que impulsa aquest any 2019 d'elaborar un projecte de llei.

Pel que fa les solucions des del punt de vista local, també creiem que requereix esforç. El programa amb què Junts per Sant Cugat va guanyar les eleccions a Sant Cugat recull compromisos concrets per a la nostra ciutat. Per exemple entre d'altres solucions, ens comprometíem a establir de manera urgent la construcció de nous habitatges de lloguer sobre sòls públics (Pla PROMUSA 2018-2030) fins a assolir un nombre mínim de 1.857 habitatges públics en règim de lloguer l'any 2030 (un 5% del parc total). I que ja el present mandat deixés llesta la previsió de 415 nous habitatges construïts. O Impulsar la creació de cooperatives locals d'habitatge i posar a disposició sòls per al desenvolupament de noves actuacions en règim de cessió d'ús. O també impulsar noves formes d'accés i ús de l'habitatge: el cohabitatge, especialment adreçat a col·lectius específics (joves, gent gran, famílies monoparentals)...

Aquesta mateixa iniciativa que duem al ple, també la van dur els grups municipals d'ERC i JuntsxCat a l'Ajuntament de Barcelona en un ple extraordinari al començament de lalegislatura actual, i van demanar que la Ciutat de Barcelona 'instés el govern de la Generalitat a iniciar un tràmit per a projecte de llei per tal de regular els preus en els contractes d'arrendament d'habitatge'.

A dia d'avui, i ja fa 3 mesos del nou Govern municipal, no coneixem encara ni una sola iniciativa sobre com volen afrontar de manera conjunta aquesta dificultat els trespartits que el formen. Sabem que PSC, CUP i C'S no han donat suport a aquest projecte de llei en altres àmbits per diferents motius, i sabem que ERC i Junts sí que hi han donat suport.

Veurem què passa a la nostra ciutat. Des de Junts creiem que no podem estar aturats i presentem moció, almenys comencem per fer a Sant Cugat el mateix que a Barcelona o a la Generalitat: donar suport i sumar per fer passes endavant que ens permetin aportar solucions a aquesta dificultat.

ALBERT SALARICH és membre de Junts per Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.