L’hora del canvi


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó


Publicat: el 7/gen/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 1865 el matemàtic i economista anglès Stanley Jevons va descriure com, a mesura que el perfeccionament tecnològic augmenta l'eficiència amb la qual s'utilitza un recurs, el consum de l'esmentat recurs és més probable que augmenti que no que disminueixi. Aquest fenomen és conegut com a paradoxa de Jevons i implica que la introducció de tecnologies amb major eficiència energètica tendeix, al final, a augmentar el consum energètic total. Basat en aquesta paradoxa, l’economista francès i ideòleg del decreixement Serge Latouche afirma que les disminucions de l'impacte i de contaminació unitàries es troben sistemàticament anul·lades per la multiplicació del nombre d'unitats venudes i consumides.

I certament, les societats desenvolupades tendim a oblidar que, sense un canvi de comportaments i de formes d’organització individual i col·lectiva, les millores d’eficiència tècnica són susceptibles de ser absorbides per la deriva vers usos cada cop menys adequats. Així doncs, i a tall d’exemple, la disminució del consum aconseguida en un sistema d’il·luminació en substituir làmpades incandescents per làmpades de baix consum (millor eficiència) es neutralitza ràpidament si el canvi implica un augment de la quantitat de làmpades o si no es restringeix l’ús de la il·luminació només quan se la necessita (menys eficàcia i usos poc adequats).

Lluitar contra l’emergència climàtica és ser conscient també d’això. És urgent qüestionar el sistema econòmic i social en què hem crescut, que és basat en el consum il·limitat i constant de recursos, d’energia, de dispositius i d’objectes que cada vegada tenen vides més curtes. El passat mes de setembre, el Financial Times sortia amb una portada inspiradora: 'CAPITALISM. TIME FOR A RESET.' Ara que tornem d’aquests dies d’excessos, que encarem el nou any i que ens marquem nous propòsits, és hora de reflexionar-hi i adonar-nos que cal començar a reduir.

ALBA GORDÓ és regidora d'ERC-MES i comissionada per l'Emergència Climàtica



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.