De valentia i benestar


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 23/gen/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa dos anys escrivia un article per a la premsa local en el qual reflexionava sobre uns Tres Tombs lliures de participació animal. Entenia, i entenc, que els coneixements que tenim avui en dia sobre el benestar animal, juntament amb els usuals incidents ocorreguts a les rues, esdevenien factors que feien totalment viable i, el que és més important, coherent, la celebració d'aquesta festivitat suprimint el patiment animal. Rellegeixo aquell article i rememoro la rua d'enguany; i torno a llegir-lo.

Aquesta rua presentava com a avenç o millora el seguiment d'un protocol, però en cap cas l'eliminació del sofriment animal. I és que els animals, encara que pugui semblar una broma, sofreixen en aquests actes. Físicament i psicològica, no gaudeixen de les nostres "tradicions", massa sovint engendrades des de la falta d'empatia i la crueltat.

I aquest any, tot i la promesa de seguir unes directrius encarades a garantir el benestar dels animals, la cercavila no ha estat exempta de polèmica, i això no fa sinó treure a la llum les ombres de la tradició.

Rebutgem les curses de braus, però celebrem els correbous; ens horroritzen les cultures que mengen gos, i en canvi gaudim del gust d’un conill o un vedell; critiquem les ciutats on circulen carrosses estirades per cavalls com a atracció turística, però mantenim els Tres Tombs, que un cop l'any "no fa mal a ningú".

El benestar animal és cada vegada més valorat, però encara queda un llarg camí per recórrer i, per fer-ho, cal valentia. Cal valentia per legislar-ne, i cal valentia per suprimir la seva participació en esdeveniments públics basats en el seu abús.

En aquell article imaginava uns Tres Tombs 'animal friendly' on utilitzéssim el nostre enginy per reconvertir la festivitat. Han passat dos anys, i poc ha canviat. Sembla que incorporar la valentia com a propòsit d’any nou serà una necessitat per tal de seguir avançant en la millora del benestar animal.

ANDREA XAXO és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.