Cancel·lada la Biennal d'Art Contemporani Català

L'Ajuntament treballarà per impulsar una nova mostra 'per potenciar el valor dels joves artistes'


  • Comparteix:

L'Ajuntament de Sant Cugat considera que l'última edició marca 'un final de cicle' / Foto: Localpres

L'Ajuntament de Sant Cugat considera que l'última edició marca 'un final de cicle' / Foto: Localpres

L'edició de 2018 de la Biennal d'Art Contemporani Català serà l'última. L'Ajuntament ha cancel·lat la nova edició de la iniciativa, que sumava ja 21 edicions, en considerar que 'havia arribat a un final de cicle'. Tot i això, el govern té la intenció, amb la col·laboració de la Generalitat i altres administracions, d'impulsar una mostra nova 'per potenciar el valor dels joves artistes'.

Segons l'executiu local, la cancel·lació és 'un pas que feia temps que s'acostava' després que l'edició de 2018 deixés de ser itinerant, tot i que finalment sí que va passar per Lleida, Reus, Tarragona i Vilafranca del Penedès. 'Era un model que començava a estar obsolet', ha explicat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que ha afegit que 'l'obligació del projecte és evolucionar amb la societat'.

Josep Canals, decebut amb el tripartit
L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha traslladat la decisió aquest mateix divendres al galerista Josep Canals, que dirigia la mostra, i li ha agraït tota la tasca que ha dut a terme al respecte. Ara bé, Canals, en declaracions a Cugat Mèdia, ha carregat contra la decisió del govern: 'Em decep plenament que un tripartit d'esquerres hagi deixat perdre l'única biennal de país; estem perdent l'oremus', ha lamentat. En aquest sentit, Madrona ha subratllat que l'objectiu del govern és 'dinamitzar la cultura de la millor manera entenent que és un bé de les persones'.

El galerista considera que la Biennal, nascuda el 1977, va suposar un impuls per a la ciutat i per als artistes. Atribueix la cancel·lació a una decisió política i lamenta que l'Ajuntament no hagi consultat què en pensaven de tot plegat al món de les arts visuals de la ciutat. A més, assegura que tenia el suport de la Generalitat per tirar endavant una nova edició de la mostra i que, a l'inici del mandat, l'alcaldessa li va dir que se seguiria fent.

Preguntat sobre com veu el futur de les arts visuals a Sant Cugat, Canals considera que el consistori no fa suficient al respecte. 'Tenim un Claustre magnífic poc potenciat, una escola mural i una de tapís que han desaparegut, un museu Grau Garriga que es va inaugurar però no s'hi ha fet res i, ara, la Biennal', ha enumerat. 'Ens hem empobrit moltíssim', ha lamentat.




Josep Canals

Es va tancar fa dos dies la Casa Aymat, es va obrir un museu al qual no hi va ningú, ara es tanca la Biennal, la programació del Teatre-Auditori ha canviat perquè han fet fora el director. Amb el tripartit estem perdent tots els oremus.

Esther Madrona

Som davant d'un model que començava a estar obsolet. Quan fa tants anys que repeteixes el model, al final la societat evoluciona. El projecte ha d'adaptar-s'hi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.