Democràcia de baixa qualitat


  • Comparteix:

susanna.casta

Susanna Casta


Publicat: el 19/feb/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Jo vaig néixer a l'ocàs del franquisme, el que sé d'ell va ser pel que em deia la meva iaia d'un banda, una 'rojilla' simpàtica com l'anomenava el meu tiet, militar de carrera i un franquista de 'bigotillo' i el que em deia ell, la resta de la família ni opinava ni tenien gaire interès pel tema.

Tampoc no vaig votar a les primeres eleccions democràtiques espanyoles, no recordo la raó, possiblement perquè no arribava a l'edat requerida, els 21 anys. Sigui pel que sigui jo no vaig notar l'arribada de la democràcia perquè no tinc consciència d'haver viscut en una altre sistema que no ho fos. Tota una vida gaudint de la democràcia, sabent que existeix, agraint-lo, però sense entendre la sort que jo tenia i la que no va tenir la meva iaia.

Diu una dita popular que no trobes a faltar el que tens fins que ho perds. En els temps que corren això ens fa reflexionar.

La democràcia, en la seva interpretació més bàsica, és poder votar quina opció política vols sigui aquesta la que sigui perquè totes són dignes (o gairebé). La democràcia és un dret però també una obligació, especialment per als representants polítics.

Els polítics que conformen el govern d'un municipi, una comunitat o un país, han de representar i protegir els interessos de tots els ciutadans els hagin votat o no. La resta, o sigui els que estem a l'oposició també ho hem de fer i la manera de fer-ho és defensar el nostres principis i els dels nostres votants, que per això han escollit l'opció que representem, als plenaris dels ajuntaments. És la major responsabilitat del nostre càrrec i com electes ho hem de fer encara que molts cops no sigui agradable i ho dic jo que represento al Partit dels Socialistes i ens donen canya d'una banda i d'una altra. Quan creus ens els principis que estàs defensant, la feina es torna fàcil o així ho entenc jo, el que és greu és no tenir principis o no creure en els principis que representa el teu partit polític (en aquesta última opció el que has de fer és marxar).

Els regidors i vocals han de representar els drets dels seus votants en front les altres ideologies polítiques als plenaris dels ajuntaments, que és on la democràcia ens dona veu i ho han de fer amb arguments i no amb eslògans buits.

Un càrrec electe mai no ha de dir que no fa acte de presencia al ple, deixant buit el seu escó o el seu seient, perquè no li agrada el temari o l'ordre del dia. Escoltar dir a un polític 'jo no vinc al ple per parlar un altre cop d'això perquè no m'interessa' em va crear un sentiment de vergonya aliena que va agredir directament als meus principis.

Aquesta actitud si és pervertir el mandat democràtic de les urnes.

SUSANNA CASTA és vocal del PSC a l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.